Vanilla, orhideea aromată

0

Vanilla

Vanilla. Ştiai că planta din care se obţine vanilia este o orhidee? Cunoscută sub numele ştiinţific de Vanilla, planta are mai multe specii, dintre care planifolia, tahitiensis şi fragrans sunt cele mai aromate – şi mai cultivate.

Orhideea Vanilla este o varietate căţărătoare originară din Mexic – singurul gen de orhidee cultivat in scopuri agricole. Restul (aproximativ 880, orhideele reprezentând cea mai numeroasă familie de plante cu flori) sunt cultivate doar pentru frumusețea lor.

Citeşte şi Pământul de flori – 5 sfaturi utile

Vestitul navigator Hernan Cortes a descoperit planta şi a adus-o în Europa, unde a fost cultivată pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Înainte de descoperirea lui, aztecii foloseau orhideea Vanilla pentru a parfuma băuturile pe bază de cacao.

În literatura medicală veche, extrasul de Vanilla era descris ca afrodiziac şi remediu pentru scăderea febrei. În zilele noastre s-a demonstrat ştiinţific că vanilia creşte moderat nivelul adrenalinei din sânge.

Citeşte şi Spânzul de grădină

Principala substanță responsabilă pentru aroma vaniliei este vanilina. Aceasta este extrasă printr-un proces complicat din păstăile uscate ale orhideei Vanilla. Procesul transformării vaniliei dintr-un simplu fruct în condiment este foarte complicat; din această cauză vanilia este unul dintre cele mai scumpe condimente.

Reţeta noastră: muşchi de porc cu extract de Vanilla

Ingrediente: 9 căni de apă fierbinte, 2 ½ linguriţe de praf de vanilie, ½ ceaşcă zahăr, ½ ceaşcă sare, 2 linguri de piper negru sfărâmat, 6 felii muşchi de porc.
Mod de preparare: amestecă apa cu vanilia, zahărul şi sarea până când se dizolvă. Adaugă piperul. Pune-le la frigider. După ce ai curăţat carnea de porc de grăsime, scufund-o în saramura obţinută şi ţine-o la frigider între 4 şi 6 ore. Scoate carnea din frigider şi las-o până ajunge la temperatura camerei. Acum este gata de prăjit!

Citeşte şi Flori de top – cele mai iubite plante ale românilor

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © acnaleksy – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply