Pământul de flori – 5 sfaturi utile

0

Pământul de flori: pentru ca florile tale să beneficieze de cel mai bun pământ, află cum trebuie interpretate informațiile de pe ambalaj. Știi ce tip de pământ se potrivește plantei tale?

1. Termenul de garanție
Da, pământul de flori are și el termen de garanție! Trebuie să știi că depășirea termenului de garanție înscris pe pachet se manifestă prin diminuarea efectelor benefice ale substanțelor nutritive – N (azot), P (fosfor), K (potasiu) – în substrat. Umiditatea relativă se reduce, iar pământul se bătătorește. Pentru ca plantele să se dezvolte bine și să înflorească, pământul de flori trebuie să fie în perioada garanție.

Citește și Plante exotice rezistente la ger

2. Concentrația de fier, importantă pentru arbuștii de citrice
Întotdeauna un pământ special pentru citrice, precum lămâiul, calamondinul, portocalul, kumkuatul etc., are notificat vizibil pe ambalaj o concentrație ridicată în fier. Fierul este important în lupta cu cloroza ferică, ce se manifestă prin îngălbenirea prematură a frunzelor. Pământul de flori cu o concentrație mare de fier contribuie la dezvoltarea armonioasă a frunzelor de citrice.

3. Pământul ideal pentru azalee și alte acidofile
Dacă pe ambalaj se menționează că pământul de flori are un pH mai mic de 5, atunci trebuie să știi că se adresează doar unei singure categorii de plante, denumită generic acidofile: rododendron, azalee, erica, hortensia, camelia, gardenia și anturium. El este contraindicat altor plante.

Vezi Cum se realizează sculpturile vegetale

4. Special pentru bonsai
Pentru un copăcel în miniatură trebuie să cauți un subtrat specific, rezultat al unui amestec echilibrat între turbă, pământ de grădină și pietriș. Textura poroasă, dar stabilă, face ca acest substrat să ofere bonsaiului tău mediul ideal de dezvoltare a rădăcinilor. Folosirea unui substrat care nu asigură o umectare și un drenaj optim duce la distrugerea rădăcinilor.

5. Pentru plantele lipsite de mofturi
Pământul de flori universal este potrivit pentru orice tip de plante, însă se împarte în pământ pentru plante cu flori (cu mai mult potasiu, care stimulează apariția bobocilor) și pentru plante decorative prin frunze (azotul în concetrație mare ajută la dezvoltarea frunzelor și a tulpinilor). Acest substrat absoarbe imediat apa și conține aportul optim de substanțe nutritive.

Află Cum te poți abona la revista Casa și grădina.

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Carli Marian
Foto: Fotolia/ © Swetlana Wall

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply