Sculpturi vegetale – cum se realizează

0

Elefanti in sculpturi vegetale

Sculpturi vegetale – Nu este nevoie să descinzi din neamul lui Edward Mâini-de-Foarfece pentru a-ţi transforma grădina într-o bijuterie complicată. Cu puţină ştiinţă, răbdare şi unelte pe măsură, poţi domestici arbuştii cu frunze persistente în figurine, forme geometrice sau bonsai de grădină.

Recomandat pentru formele înalte
Tuia (Thuja) este un arbust conifer înalt care, în mediu natural, poate atinge chiar şi 60 cm. Datorită toleranţei ridicate la tundere, tuia este folosită frecvent în gardurile vii, dar poate fi o alegere foarte bună şi pentru realizarea unor sculpturi vegetale, mai ales că poţi combina mai multe soiuri de culori şi cu frunze de texturi diferite.

Citeşte şi Îngrijirea unui bonsai. O poveste despre arta vie

Specii uşor de „coafatˮ
Pentru grădinarii începători se recomandă cimişirul (Buxus) şi lemnul-câinesc (Ligustrum) deoarece se tund foarte uşor, iar frunzele mici şi dese se aseamănă cu cele ale bonsailor, motiv pentru aceste plante sunt folosite şi pentru a realiza bonsai de grădină.

Chiar dacă poate părea intimidantă, crearea de sculpturi vegetale este relativ simplă. În general, figurinele mai complicate sunt obţinute prin antrenarea arbuştilor pe schelete metalice, pe când cele mai simple, geometrice, pot fi tunse folosind un şablon.

Citeşte şi Tăierea pomilor fructiferi în timpul iernii

Bonsaii de grădină sunt arbori tunşi în forma bonsailor crescuţi în ghivece, însă au dimensiuni mai mari. Se cultivă asemenea arbuştilor ornamentali solitari, păstrând doar câteva ramuri principale la distanţe mari una de alta. Acestea pot fi modelate cu sârmă plastifiată sau lăsate să crească drept. Se curăţă în permanenţă de lăstari, iar vegetaţia din vârf se tunde globular.

Unelte necesare
Pentru obţinerea unor sculpturi vegetale complicate sau a bonsailor de grădină sunt necesare foarfece uşoare şi foarte precise, precum cele electrice. Pentru figurine (de asemenea şi pentru arbuştii înalţi), sunt suficiente foarfecele speciale pentru garduri vii – unele au şi prelungitoare care ajută la tăierea ramurilor aflate în locuri greu accesibile.

Citeşte şi Plante de grădină în culori de iarnă

Foto: Thinkstock/Gulliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply