Tăierea pomilor fructiferi în timpul iernii

0

Tăierea pomilor fructiferi poate fi realizată și iarna, în timpul zilelor senine. Astfel, pomii din livadă pot beneficia de câteva tăieri de întreţinere, formare şi rodire.

Tăierea pomilor – unelte necesare

De obicei, tăierea pomilor fructiferi se efectuează după căderea totală a frunzelor la majoritatea speciilor, exceptând cireşul, vişinul şi piersicul.

Pentru început, este esenţial să te echipezi corespunzător şi să ai la dispoziţie o foarfecă de grădină, ferăstrău fix şi mobil, scară şi, opţional, un tocător de crengi.

Citește și: Protejarea trandafirilor iarna

Ce tăiem?
Dacă totul este pregătit, poţi începe cu tăierile de eliminare a ramurilor uscate, rupte sau rănite şi a ramurilor afectate de boli. Ulterior îţi îndrepţi atenţia către ramurile care s-au dezvoltat în interiorul coroanei sau care se intercalează şi se ating.

taierea pomilor iarna

Dacă nu există ramificaţie de rod (în special la tăierile de formare), se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta. Dacă în urma tăierilor apar răni mai mari de 2 cm în diametru, se aplică mastic special pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor.

Atenţie, modul corect de eliminare a ramurilor reclamă o tăietură cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii), fără a răni scoarţa.

Citește și: Lucrări pentru grădină de facut în decembrie

Bine de știut
Tăierea pomilor în timpul iernii poate aduce mai multe beneficii. Pe lângă curățarea plantelor, cenuşa obținută în urma arderii resturilor poate fi un adaos util şi ieftin pentru solul din grădina ta.

Efectul principal al îmbogăţirii solului cu cenuşă de lemn este de creştere a pH-ul solului, acesta devenind alcalin. Oferă rezultate excelente la căpşuni, tomate, pepeni, lavandă, rozmarin etc.

Citește și: Conifere de interior. Alternative la bradul de Crăciun

Articol adaptat din revista Casa și grădina
Text: Carli Marian
Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply