Ingrijirea unui bonsai. O poveste despre arta vie

0

îngrijirea unui bonsai (2)Îngrijirea unui bonsai poate să fie una din cele mai placute ocupații. Răsplata pentru efort este uriașă și spectaculoasă, decorativă și impresionantă. Un bonsai poate să fie elementul central al unei camere, iar o cameră în care se află un bonsai este o cameră de lux, elegantă, pozitivă și specială.

Oricine poate avea un bonsai în casă, dar arta și știința pe care o presupune îngrijirea unui bonsai este o deprindere pe care doar puțini o pot avea. Secretele pentru reușită și pentru îngrijirea unui bonsai stau în capacitatea de a te informa, în răbdare și în dragostea oferită copacului în miniatură, adevărată bijuterie printre plantele din casă.

Citeste si: Zodiile si casa lor

Istoria din spatele bonsailor începe în Japonia. Există o școală japoneză și una chineză a creșterii și formării bonsailor, care deși au multe elemente comune sunt profund diferite. Stilul japonez s-ar putea rezuma la principiul “cer și pământ” într-un singur vas. Cele două forțe, considerate complementare, sunt echilibrate prin eleganța și forma arborelui bonsai. Bonsai fiind expresia pentru simbioza dintre adevăr și frumusețe. Stilul chinezesc face din bonsai esența și spiritul naturii materializat prin contraste care se completează între ele, se tolerează și se suțin reciproc. marea diferență între bonsaii japonezi și cei chinezești este că primi au forme naturale, în timp ce variantele chinezești sunt contorsionate și au forme nefirești, stranii, dar artistice.

îngrijirea unui bonsai (1)Arborii care se pretează pentru a creste în forme miniaturale sunt pinul, ulmul, arțarul, caisul floral și cireșul floral.

Exemplare de bonsai au fost găsite în mormitele faraonilor, dar în prezent bonsaii sunt crescuți în pepiniere și se găsesc în florării. Există diverse soiuri disponibile fiecare în parte având o istorie lungă în spate. Nu orice copac sau arbust poate să devină bonsai. Doar anumite soiuri se pretează pentru arta miniaturizării. Efortul plantei și al gradinarului sunt o poveste de viață, iar echilibrul între nevoi și nutrienții primiți de plantă o lectie despre ambiție, compromis și succes.

Citeste si: Care sunt plantele zodiei tale

Regulile pe care trebuie să le respecți pentru îngrijirea unui bonsai depind de soiul plantei. De regula condițiile optime pentru dezvoltare ale plantei se aplică și bonsaiului cu mici adaptări. Unii bonsai pot sta vara afară, altii au nevoie de protecția spațiilor înterioare, unii au frunze verzi tot anul, alții trec prin ciclul celor patru anotimpuri, în fiecare an.

Fii foarte selectiv când cumperi un bonsai. Un copac bolnav este foarte greu de salvat, iar prima condiție pentru o bună evoluție este sănătatea plantei. Copacul trebuie să aibă frunzele uniform colorate și să nu aibă zone cu ofilite. Frunzele trebuie să fie verzi și colorate. Rădăcinile trebuie să fie numeroase și egal răspândite. Ramurile nu trebuie să se încrucișeze sau să aibă umflături inestetice și trebuie să fie dispuse uniform. Solul trebuie să miroase a pământ fără iz de mucegai.

îngrijirea unui bonsai (3)Ține cont de faptul că un bonsai nu este o plantă pitică, ci este o plantă normală, arbust sau arbore, care prin limitarea spațiului de “locuit”, dublată de o atentă tăiere a rădăcinilor și ramurilor, la care se adaugă o anumită conducere a creșterii plantei devine un exemplar pitic al speciei. Este de remarcat că orice bonsai nu este mai puțin sănătos sau activ ca exemplarele similare crescute liber în natură. O dovadă simplă de “normalitate” este proporția florilor unui bonsai. Dimensiunile florilor unui arbore sau arbust bonsai (la fel ca ale celor penjing) sunt întotdeauna “normale”, deoarece în ciuda miniaturizării trunchiului, ramurilor și frunzelor unui bonsai, florile nu pot fi pitice.

Citeste si: Tunderea bonsaiului

Pentru aceata îngrijirea unui bonsai trebuie să urmărească cât mai fidel nevoile reale ale plantei, dar în condiții de austeritate. Udarea, lumina și fertilizarea trebuie făcute cu maximă atenție și dupe reguli care variază de la speciale la specie.

Bonsaii au nevoie de multă lumina naturală. Ține-l într-o încăpere luminoasă, aproape de fereastră, pentru a lasă razele soarelui să ajungă până la el. Are nevoie de soare 5-8 ore pe zi. Vara îl poți ține afară, dar într-un loc ferit de razele soarelui în zilele caniculare. Nu-i preiește aerul sărat și nici areul încins. Nu-l ține pe ciment, pentru ca radăcinile lui sunt destul de fragile, iar atratul de pământ mic.

Citeste si: Tipuri de fertilizanti pentru plante

Udarea excesiva, dar și lipsă udării, pot duce la uscarea plantei și pieirea ei. Bonsaii au nevoie permanență de umiditate. Pentru a stabili la cât timp trebuie udat este bine să știi că acest procedeu diferă de la un bonsai la altul, în funcție de: specie, dimensiuni, de substratul folosit, de vârstă plantei sau anotimp. Fiecare soi va avea necesitățile ei.

Nu uita să pulverizezi apa pe frunze. Acest procedeu are rolul de a curată plantă de praf și totodată de a-i asigură umiditatea de care are nevoie.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply