Eficiența panourilor solare

0

Eficiența panourilor solare

Interviu cu Ionuț Murgu, Business Development Manager pentru echipamente de încălzire bazate pe energii regenerabile, JUNKERS, Grupul Bosch

Vrei să-ţi montezi o instalaţie solară pentru prepararea apei calde menajere sau a apei din piscină? Află de la expertul nostru ce tip de panouri sunt mai eficiente, dacă au randament pe tot parcursul anului.

Ce tip de panouri solare se utilizează pentru prepararea apei calde menajere, respectiv pentru încălzirea locuinţei?

Pentru prepararea apei calde menajere şi pentru aportul la încălzirea locuinţei se pot utiliza atât panourile solare plane, cât şi cele cu tuburi vidate. În general însă, pentru aportul la încălzirea locuinţei se recomandă panourile cu tuburi vidate care au un randament superior faţă de cele plane, mai ales în perioada rece a anului.

Citeste si: Energie verde pentru casa ta

Cât costă un sistem solar termic complet pentru încălzirea locuinţei?

Preţul sistemului solar cu aport la încălzire diferă în funcţie de suprafaţa locuinţei. Pentru o locuinţă cu 4-5 persoane, un echipament solar compus din două panouri solare, accesorii de montaj, boiler solar bivalent de 300l, automatizare, staţie de pompare şi vas de expansiune costă între 2500-3500 €.

Schwoererhaus

Citeste si: Panouri solare pentru apa calda   

Instalaţiile solare se pot monta şi în completarea sistemelor de încălzire existente?

Echipamentele solare se pot utiliza atât în instalaţii individuale, cât şi în completarea instalaţiilor clasice deja existente, indiferent de combustibilul folosit sau marca echipamentului pentru încălzire. În general, este nevoie de un sistem mixt, deoarece o instalaţie solară prepară apă caldă menajeră sauare aport în încalzire doar în condiţiile în care  există radiaţie solară.

Cum protejăm panourile solare în timpul iernii şi împotriva grindinei?

Panoul solar Junkers este protejat printr-o sticlă securizată cu grosimea de 3,2 mm. Aceasta protejează panoul solar astfel încât nu poate fi deteriorat de ploaie, vânt, grindină sau zăpadă.

Citeste si: Incalzirea prin pardoseala – de ce sa o alegi

Ce temperatură a apei asigură o instalaţie solară termică?

Se poate ajunge până la o temperatură maximă de stocare permisă în boiler de aproximativ 90-95°C. Temperatura maximă de utilizare este de 45°C.

Care este durata de utilizare a panourilor solare?

Durata de viaţă a unei instalaţii solare care funcţionează în parametri normali este între 20 şi 25 de ani.

Producție: Roxana Popescu

Foto: www.varioself.de, www.schwoerer-epr.de

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply