De unde pot cumpăra un avocatier?

0

Avocatier

Avocatier. Nu, nu este vorba de un cuier special pentru avocaţi, ci de arborele de avocado. Pe care, da, îl puteţi cumpăra dintr-un supermarket. În stadiul de… sămânţă! Iar de la sămânţă la ditamai copacul e simplu, vă învăţăm noi cum.

Avocatier – primii pași

Alegerea fructului nu reprezintă pasul decisiv al procesului, singura condiţie este să fie destul de copt. Aveţi grijă să nu fie prea moale, deoarece poate fi stricat.

Citește și Azaleea de apartament – cele mai frecvente probleme

Este foarte important ca atunci când tăiaţi fructul să nu atingeţi sâmburele, deoarece se va strica şi vă va compromite misiunea de a obține propriul avocatier.

După ce a fost scos, sâmburele trebuie spălat bine pentru a îndepărta resturile de pulpă rămase, apoi şters cu un şerveţel.

AvocatierAvocatier – metode de obținere

Acum trebuie să alegeţi metoda prin care doriţi să obţineţi acest avocatier. Aveţi două variante: cea japoneză, în apă, şi cea neaoşă, direct în pământ. În ambele cazuri trebuie determinată poziţia corectă a sâmburelui, mai precis partea mai bombată trebuie să fie îndreptată în jos.

Citește și Rucola – o plantă delicioasă în salate

Planta crescută direct în pământ este mult mai rezistentă, iar germinarea nu necesită îngrijire specială. Sâmburele se ţine peste noapte într-un pahar cu apă fiartă şi răcită, după care se plantează pur şi simplu în pământ uşor nisipos, la o adâncime mică. Se udă regulat, asigurându-se lumina adecvată.

În cazul în care preferaţi metoda japoneză, care permite urmărirea fiecărui pas al evoluţiei, veţi avea nevoie de un pahar de plastic, sticlă sau ceramică şi de câteva scobitori. Scobitorile, în număr de 3 sau 4, se înfig la un sfert din partea de jos a sâmburelui – cea bombată – din raţiuni de stabilitate. Apoi se plasează pe marginea recipientului umplut cu apă, astfel încât doar partea de jos să fie udată. Paharul se pune într-un loc cu lumină şi temperatură constantă. Nu trebuie lăsat în curent, iar apa din pahar se schimbă o dată la o zi, două pentru a evita mucegăirea sâmburelui.

Citește și Sistemele automate de irigații

Nu trebuie să vă speriaţi dacă după un timp sâmburele se crapă aproape în două. După câteva săptămâni, din acea crăpătură vor apărea primele fire de rădăcină si o tulpiniţă. Când acestea ajung la 8-10 cm, iar tulpina la 2-3 cm, vă puteți bucura: tocmai ați obținut un nou avocatier, care trebuie mutat de îndată în ghiveci.

Avocatier – îngrijire

Pământul trebuie menţinut umed timp de o săptămână, apoi se va uda doar o dată pe săptămână. Avocatierul creşte repede, iar după un timp va avea nevoie de sprijin, deoarece, la început, tulpina este destul de fragilă.

Pentru ca planta să facă fructe este necesar să mai avem încă o plantă identică, ajunsă la maturitate, permiţând astfel polenizarea. O altă variantă ar fi altoirea, dar aceasta este deja altă poveste.

Citește și Trufandale de flori – darurile timpurii ale primăverii

Articol adaptat din revista Casa și grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © IngridHS; paketesama – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply