Cum tii sub control bolile si daunatorii din gradina

0

garden-1176412_960_720Evident poti folosi chimicale, sau poti sa tii sub control bolile si daunatorii din gradina fara chimicale. Pentru a doua varianta, cea mai buna, cea mai inteleapta si cea mai normala alegere, iata cateva sfaturi, trucuri sau solutii.

Planificarea este primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a tine departe bolile si dauntorii din gradina. Trebuie sa stii exact ce planuri ai, ce merge si ce nu merge in gradina ta, in functie de calitatea si proprietatile solului, de gradul de umezeaza, de permeabilitatea pamantului, de cat de mult soare este si cand.

Nu te ambitiona sa cultivi ceea ce nu merge la tine in gradina. Schimba culturile in fiecare an si alege soiuri adaptate conditiilor tale specifice. Si tine minte, daca a mers la vecini, asta nu inseamna ca obligatoriu trebuie sa mearga si la tine.

Rasadirea timpurie si, in general, ingrijirea timpurie a gradinii previne bolile si daunatorii. Plantarea tereneului, saparea si eliminarea buruienilor cand sunt “in fasa” este cel mai bun pas pentru a avea o gradina curata si sanatoasa.

Principalele cauze pentru care apar probleme in gradina

1. Conditiile de mediu nu sunt pe masura alegerilor facute.
2. Plantele primesc prea putina apa, au prea mult soare sau solul are un pH nepotrivit.
3. Melcii si afidele sunt cei mai comuni daunatori.
4 Prea putini nutrienti in sol.
5. Sol impermeabil si dens.
6. Prea putin soare. Aceasta face ca frunzele plantelor sa fie mari, sa umbreasca solul sau tulpina si aceasta duce la aparitia mucegaiurilor si daunatorilor. Soarele este deseori leacul tuturor relelor.

Urmarirea culturilor. Fie ca este vorba despre o gradina mica sau de una mai mare, urmarirea zilnica a culturilor este obligatorie. O inspectie a plantelor este cea mai buna cale prin care poti actiona indata ce problema apare. Identifica boala – un virus, ciuperci sau bacterii si actioneaza imediat. Uneori sacrificarea imediata a plantei atacate este cea mai buna cale pentru a stopa boala.

Infectiile bacteriene lasa urme maro sau negre, care sunt celulele moarte ca urmare a infectiei. Virusuri provin din interiorul plantei, astfel ca nervurile plantelor sunt cele care vor semnala problema si se vor decolora. Ciupercile sunt mucegaiuri care vor forma tasaturi pe frunze sau flori.

Plantele bolnave, care au fost sacrificate trebuie aruncate dupa ce au fost izolate in plastic sau hartie de ziar – nu se pun in compost, nu se depoziteaza in gradina. Tratamentele organice trebuie sa functioneze cu rol preventi, pentru ca eficienta acestora este realitiv limitata astfel ca nu vor putea indeparta problema, cu adevarat daca aceasta apare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply