Cum se cultiva brazii argintii (pitici)

0

Brazii argintii sunt fala Carpaților și mândria pădurilor noastre, și poat ajunge până la 50 de metri înălțime la maturitate, dacă scapă de tăierile ilegale, dar există și o variantă mai mică, care nu depășește la maturitate, patru-cinci metri și care este perfect[ pentru grădini și curți, sau pentru zonele verzi.

Bradul argintiu ornamental (pe numele oficial Abies Lasiocarpa) este un arbore conifer ornamental extrem de frumos. Se crede că acesta a fost primul brad de Craciun care a fost adus în casele oamenilor și împodobit, acesta fiind și specia de brad argintiu cel mai vândut de Crăciun, fie în ghivece (varianta ideală), fie tăiat (cea din urmă solție pe care o recomandăm).

Bradul argintiu poate să fie minunea din curtea ta, și bucuria de Crăciun (din fiecare Crăciun, de acum încolo pentru vreo 400 de ani, vârsta maximă atinsă de brazii argintii).

Bradul argintiu, ca mai toate coniferele poate fi plantat toamna, ideal în noiembrie, jumătatea lui decembrie, sau primăvara, dar înainte de mijlocul lui martie. Ca specie, brazii argintii fac parte din categoria coniferelor rezistente, care trebuie plantate și atât (plus multă iubire și multă bucurie în preajma loc, mereu, nu doar de Sărbători), putând crește aproape în orice condiții, înclusiv în zonele urbane, dacă sunt spălați de praf la câteva zile în perioadele în care nu plouă.

Acele bradului au culoarea argintie pe întreg parcursul anului, iar conurile, inițial verzi și mici, rezistă pe crengi câteva luni, fiind veritabile podoabe naturale, iarna, când capată o culoare mov strălucitoare. Brazii argintii produc fructe (conuri), la maturitate. Brazii argintii se remarcă și prin mirosul puternic de brad pe care îl degajă.

Bradul argintiu ajunge la maturitate în 20-50 de ani, când poate atinge o înălțime de peste patru metri. El face parte din familia pinaceae și preferă regiunile în care poate beneficia din plin de razele solare, dar poate crește foarte bine (deși va rămâne ceva mai mic și va avea un rim mai lent de dezvoltare) și în condiții de umbră parțială.

În prmii ani de viață, bradul argintiu ar trebui protejat împotrivă gerurilor aprige și a crivățului. Temperaturile periculoase pentru el sunt cele care coboară mult sub 15 grade Celsius, și perioadele de ger prelungit. Lumina soarelui este sursa lui de energie, așa că dacă are soare va face față celor mai dificile condiții de temperatură.

Bradul argintiu tolerează o multitudine de soluri, însă preferă solul acid, umed și care se drenează ușor. De menționat este faptul că acest arbore are un ritm încet de creștere. Experții spun că bradul argintiu poate fi obținut și cu ajutorul semințelor, dar soluția cu puieți de 2-3 ani este cea mai bună.

Plantarea se face în zilele calde, cu soare, în gropi relativ puțin adânci, în pământ amestecat cu apă până la consistența unei smântâni care trebuie să îmbrace rădăcinile. Se pune pamânt normal și se presează bine. Se udă abundent în următoarele zile (numai dacă temperaturile se mențin pozitive). Trebuie avut grijă pentru că dacă solul îngheață în următoarele două săptămâni de la plantare, bradul poate fi compromis. Dacă vei planta mai mulți brazi, aceștia trebuie așezați la distanță de 4-5 metri unul de altul, pentru a le oferi spațiul necesar că să se dezvolte.

Acest arbore poate fi plantat fără probleme chiar și în curțile caselor din aglomerările urbane, deoarece tolerează bine poluarea atmosferica. Grădinarii adoră brazii arginții, nu doar datorită aspectului lor parcă mereu festiv, ci și pentru că nu necesită o îngrijire intensiva. Astfel, nu este necesară tunderea acestui arbore și nici nu are probleme legate de diverse boli. În schimb, bradul argintiu poate avea unele probleme provocate de afide.

Brazii argintii pitici cresc în pădurile subalpine de conifere. În sălbăticie, Abies Lasiocarpa se dezvoltă numai în zonele umede și reci, din cauza unei toleranțe reduse la temperaturile mari.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply