Cum plantezi un molid

0

De ce un molid? Pentru că molidul este unul dintre cele mai adaptabile și mai rezistente conifere. Molidul, pe numele oficial Picea Pungens este considerat printre cei mai rezistenți arbori din lume, reușind să se dezvolte în cele mai vitrege condiții, în zonele alpine, dar și în aglomerările urbane, atâta vreme cât ploaia îi curăță din când în când acele. Acesta este și marele secret care te poate ajută să ai un mold în curte, în marile orașe. Stropește-l abundent cu apă din când în când pentru a îndepărta praful. Molidul nu poate tolera aerul sărat, zona litorală fiind sigura în care nu se poate dezvolta.

molid

Mertită să plamtezi un molid, pentru că acesta nu este doar unul dintre cei mai rezistenți arbori, dar este și unul dintre cei mai frumoși. Molidul are frunze (ace) de culoare gri-albăstrui sau arginții pe toată durată anului. Molidul poate ajunge la o înălțime maximă de 10 metri, fiind ideal pentru zonele de delimitare, parcuri, zone verzi, amenajări decorative.

Citeste si: Craciun si ghivece cu plante verzi

Molidul crește încet, ajunge la vârsta adultă în circa 50 de ani, dar în acest timp poate ajunge și trece de 50 de metri, cu un diametru al trunchiului care trece de un metru. Molidul are mereu o coroană piramidal-conică, permanent verde, cu frunze aciforme. Nu suportă lumina puternică și nici să fie expus la razele soarelui toată ziua. Are nevoie de umbră parțială. Trebuie ferit de locurile cu vântui puternice pentru că rădăcina molidului se organizează la suprafață, și poate fi doborât de vânt. Molizii bătrâni, își pierd crengile de la bază, coroana urcând spre mijlocul tulpinii.

Florile molidului produc foarte mult polen, care primăvara formează, în bătaia vântului, adevărați nori de praf gălbui în jurul arborelui.

Plantează un molid într-un sol acid și umed, dar care se drenează bine. Conferul este foarte rezistent la boli și dăunători, rezistă fără probleme la temeperaturi scăzute, chiar și atunci când este foarte mic. În primii ani poate fi atacat de afide, dar chiar și așa nu necesită o îngrijire intensiva. Din contra, acest arbore reușește să se dezvolte fără probleme în condiții destul de dificile.

Citeste si: Casute pentru pasari. De ce trebuie sa le ai in gradina

Dacă nu vrei să cumperi pui de molizi poți lua semințe conurilor de molid și le poți pune pur și simplu în pământ. Șansele să se prindă sunt de aproape 100% dar va puiul de molid, răsărint dintr-o sămânță va avea nevoie de circa 7-10 ani pentru a ajunge la ceva mai mult de un un metru și jumătate. Ideal este să aduni semințe în septembrie-octombrie. Le pui în pământ la unul-doi centimetri adâncime, sau chiar la suprafața solului, într-o zi cu soare, după ploaie, în perioada septembrie, noiembrie. În primăvară ar trebui să ai un molid … de patru-cinci centimetri… Dacă pui mai multe semințe, lasă circa 3-4 metri între ele.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply