Cum alegi un bec? Cateva sfaturi

0

Tu stii cum alegi un bec? Iti spunem noi tot ceea ce este important de stiut! Nu e chiar fizică nucleară, însă ar trebui să fim familiarizați cu terminologia atunci cand alegi un bec.

Cum alegi un bec (2)Cum alegi un bec? Si totusi nu-i chiar asa simplu precum pare. În ziua de azi, este cel mai eficient să cumpăram becuri economice. Becurile sunt diferențiate în funcție de numărul de stele de energie de pe ambalaj. Cele care au mai multe stele, întâlnesc standardele pentru luminozitate, culoare și economie electrică. De asemenea, conținutul de mercur este limitat în LFC-uri (Lampă Fluorescentă Compactă).

Citeste si: Cum se schimba un bec?

Pentru a-ți da seama de calitatea becurilor și ce ți se potrivește cel mai bine, verifică standurile de becuri din magazine.

Apoi aplică următoarele sfaturi utile ca sa stii cum alegi un bec

Verifică lucșii. Cei mai mulți dintre noi facem eroarea de a asocia wații cu luminozitatea, însă wații indică doar consumul de energie. Lucșii sunt cei care măsoară luminozitatea. La becurile spiralate, caută  cele care au peste 450 lucși dacă vrei să înlocuiești un bec de 40 de wați. 800 de lucși pentru un bec de 60 de wați, 1.100 lucși pentru becurile de 75 de wați și peste 1.600 de lucși în cazul în care vrei să înlocuiești un bec de 100 de wați. Pentru luminile de proiector caute înlocuitori care să aibă de cel puțin 10 ori mai mulți lucși decât wați, de exemplu pentur un bec de 65 de wați pe care plănuiești să-l înlocuiești, caută un bec cu peste 650 de lucși.

Citeste si: Lampi solare de gradina. Idei parctice

Nu confunda luminozitatea și culoarea cand alegi un bec

Culoarea cu tentă albă, galbenă, albastră, verde sau roșie este măsurata cu ajutorul temperaturii, in grade Kelvin. Becurile incandescente produc o lumină caldă cu o tentă ușor galbenă ce au o temperatură a culorii de aproximativ 2.700 grade K. La 3.000 grade K lumina devine mai albă și apropiată de cea a becurilor cu halogen. Becurile care variază între 3.500 grade K și 4.100 grade K oferă o lumină albă puternic luminoasă, iar cele între 5.000 grade K și 6.000 grade K imită lumina naturală din timpul zilei. Însă aceste becuri cu temperaturi foarte ridicate ce au o lumină cu tentă albăstruie pot fi considerate neplăcute în interior Folosește gradele Kelvin pentru a te asigura că ai culoarea potrivită a luminii în funcție de cerințele tale, deoarece pentru producători descrierile de alb cald sau alb mat au înțelesuri diferite.

Cum alegi un bec (1)Ia în considerare IRC-ul. Este important cand alegi un bec!

În plus față de temperatură, Indexul de Redare a Culorilor (CRI) este extrem de util. Acest index indică acuratețea redării culorilor sub lumina respectivului bec. Acest index variază pe o scară de la 0 la 100, lumina zilei având valoarea 100. Majoritatea becurilor testate și disponibile în comerț se situează undeva în jurul valorii de 80-85. Foarte puține ajung la 85-90 și doar câteva, care sunt folosite de specialiști ating valori de 90-95. Un IRC de cel puțin 80 este recomandat în general pentru luminile interioare, iar diferențele mai mici de 5 puncte sunt nesemnificative.

Citeste si: S-a descoperit metoda reducerii consumului de energie

Citește ambalajul cand alegi un bec

Începând cu 1 Ianuarie 2012, pe toate ambalajele becurilor este obligatorie prezența unei etichete cu aceste informații. Producătorii sunt obligați să integreze aceste etichete pe ambalaj, altfel nu au drept de comercializare. Această etichetă conține informații utile despre: luminozitate, consumul energiei electrice, estimări ale cunsumului de energie pe întreaga durată de viață a becului, speranța de viață a produsului, culoarea luminii în grade Kelvin și pentru LFC-uri conținutul de mercur.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto:  FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply