Colchicum – cele mai frumoase și sănătoase flori

0

Colchicum

Clopoțeii liliachii, roz și albi ai brândușelor de toamnă (Colchicum autumnale) îmbracă solurile golașe, formând adevărate covoare florale. Arată bine plantați în masă sau în ghivece pe terasă, în combinație cu alte plante frumoase, dar care nu intră în competiție cu ele, precum Heuchera sau Coleus.

Însă frumusețea florilor de Colchicum vine în primul rând de la sănătatea lor. Nu sunt plante deosebit de greu de îngrijit și se îmbolnăvesc greu, însă dacă începi să ai probleme cu ele, caută în rândurile de mai jos soluția potrivită.

Colchicum – sfaturi de îngrijire și tratamente

Simptome: Plantele se îngălbenesc şi pier premature una după alta.

Cauză: Dacă se va privi cu atenţie, se pot observa pete gri-cenuşii pe diferite părţi ale plantei, iar la atingere, consistenţa plantei pare redusă, moale şi lipicioasă. Din păcate, putregaiul cenuşiu nu iartă nici măcar brănduşele. Această infecție apare în condiţii de umiditate ridicată şi temperaturi mai scăzute. De asemenea, lipsa circulaţiei aerului în zona în care sunt plantate exemplarele de Colchicum poate fi a altă cauză.

Remedii: Pentru a evita această neplăcere, se va respecta o normă de udare corectă. De asemenea, solul trebuie să fie bine drenat, iar distanţa dintre plante să fie sufiecientă pentru o bună aerisire. Ca tratament, se înlătură părţile afectate şi se administrează un fungicid conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Simptome: Plantele deja răsărite încetează să mai crească, bobocii lipsesc sau nu se deschid, căzând prematur.

Cauză: Chiar dacă exemplarele de Colchicum nu prezintă niciun semn evident de boală, udarea s-a făcut corespunzător, solul este bine drenat, iar expoziţia, în plin soare, mai pot fi alte mici aspecte de care nu ai ținut cont. Unul dintre aceasta ar putea fi existenţa buruienilor în jurul plantelor. Acestea le consumă din substanțele nutritive, împiedicând brândușele să se dezvolte corespunzător.

Remediu: Pentru a evita această problemă, vei igieniza zona respectivă pentru a permite creşterea brânduşelor. În cazul în care plantele deja sunt slăbite, vei înlătura toate buruienile şi vei aplica îngrăşăminte complexe.

Simptome: Florile prezintă pete negricioase, care cu timpul se extind ca suprafaţă şi ca densitate.

Cauză: Cu toate că Colchicum nu prea este afectată de boli,  se întâmplă ca uneori să se contamineze cu virusuri. Aceştia atacă în mod sistemic întreaga plantă, răpândindu-se rapid şi printre alte plante din jur.

Remedii: Dacă simptomele sunt observate din timp, poți evita îmbolnăvirea plantelor sănătoase. În cazul contactării virusului, singura cale de a acţiona este eliminarea şi arderea indivizilor afectaţi. Plantelor din jur, care sunt sănătoase, li se vor administra îngrăşăminte complexe.

Citește și Lucrări de grădinărit în luna mai

Simptome: Plantele mor prematur, căzând la pământ în stadiul de boboc, închis sau deschis.

Cauză: Aparent nu există nici un simptom vizibil, dar dacă vei dezgropa bulbul, vei observa că a mucegăit. Cu toate că brânduşa de toamnă este rezistentă la excesul hidric, în cazul în care solul nu este bine drenat, e argilos şi saturat cu apă, pot apărea astfel de probleme.

Remedii: Ca soluţie, exemplarele de Colchicum care au supravieţuit vor fi mutate pe un sol mai bine drenat, iar norma de udare se va regla conform cerinţelor speciei. O altă soluţie ar fi asigurarea unui drenaj mai bun şi oxigenarea solului.

Simptome: Întreaga plantă se oflieşte, cade pe pământ sau se arcuieşte în jos şi moare.

Cauză: O altă problemă care poate apărea este distrugerea bulbului de către viermii-sârmă. Aceștia trăiesc exclusiv în pământ şi fac galerii prin bulbii de Colchicum, dar şi a altor plante de acest tip.

Remedii: Datorită faptului că nu există simptome vizibile decât abia când este prea târziu, cel mai bine este să încerci prevenirea atacului acestor dăunători. Înainte de plantarea bulbilor, vei trata solul cu SINORATOX 5G conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se pot face şi tratamente de prevenire cu Temik sau Nemagon folosind indicaţiilor de pe produs.

Citește și Transplantarea, sfaturi pentru sănătatea plantelor

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply