Lucrări de grădinărit în luna mai

0

Lucrări de grădinărit în luna mai: florile de primăvară s-au ofilit, trandafirii trebuie legaţi, brazdele pentru legume sunt pregătite şi ar mai fi câteva locuri pe care vrei să le completezi cu plante noi. Cu siguranţă, mai este luna în care începi să te gândeşti la grădina de vară. Ce ai de făcut?

Lucrări de grădinărit: bulbi şi rizomi

Aplică un ultim îngrăşământ (lichid) plantelor cu bulbi cu flori de primăvară, înainte ca frunzele acestora să se ofilească de tot. Astfel, vor face şi mai multe flori anul viitor. Tot acum este momentul să plantezi şi plantele cu bulbi care înfloresc vara: crinii, daliile, gladiolele, Cana Indica.

Citeşte şi Transplantarea, sfaturi pentru sănătatea plantelor

Lucrări de grădinărit: plante anuale

După ce s-a încheiat perioada de înflorire, tunde puternic plantele anuale cu flori de primăvară pentru a stimula producerea unui nou val de flori. Din prima decadă a lunii poţi începe să pui în grădină plante anuale viguroase (panseluţe, gura leului, garofiţe şi petunii). Muşcatele, cerceluşii şi sporul casei pot fi plantate la mijlocul lunii, iar spre sfârşit – cele mai sensibile (salvia, lobelia). Plantele anuale înfloresc foarte repede şi ascund frunzişul aproape veşted al plantelor care înfloresc primăvara.

Lucrări de grădinărit: plante perene

Tunde acum plantele perene care înfloresc primăvara pentru a îndesi tufa şi pentru a stimula formarea unor frunze viguroase. Pune suporturi înainte ca plantele să crească prea înalte (este important mai ales în cazul plantelor cu flori grele, cum sunt bujorii). În mai se plantează perenele care înfloresc vara (degeţelul, floxul, crinii de-o zi); celelalte perene pot fi plantate oricând în timpul primăverii.

Citeşte şi Leurda, sfaturi de cultivare în grădină

Lucrări de grădinărit

Lucrări de grădinărit: legume

Morcovii, porumbul, fasolea sau mazărea pot fi însămânţate în orice moment al lunii. Plantează răsadurile de roşii, dovlecei, castraveţi şi ardei în ultima decada a lunii, au nevoie de mai multă căldură. Îndepărtează tulpinile târâtoare ale căpşunilor, înainte ca acestea să prindă rădăcini. Tot în mai poţi rări plantele aromatice invazive, precum menta.

Lucrări de grădinărit: gazon

Dacă îţi doreşti o peluză frumoasă, plantează acum rulourile sau bucăţile de gazon. În cazul în care ai deja una, trebuie să tunzi iarba săptămânal. Totodată, mai este luna perfectă pentru curăţarea peluzelor de buruieni, muşchi şi ierburi. Acum trebuie aplicat îngrăşământ şi noi seminţe de iarbă pentru a îndesi gazonul sau pentru a completa locurile golaşe.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: epr/Gartenfrosch, epr/Multikon GmbH

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply