Leurda, sfaturi de cultivare în grădină

0

leurda

Leurda sau usturoiul sălbatic (Allium ursinum) este, după cum îi spune şi numele, ruda sălbatică a usturoiului din grădină. Poate fi întâlnită de obicei în pâlcuri dese pe malurile împădurite ale râurilor sau în zonele mlăştinoase. Florile alb-gălbui sub formă de steluţe înfloresc în aprilie-mai şi, spre deosebire de frunze, au un parfum plăcut, dulceag.

Leurda din grădină

Dacă doreşti să cultivi câteva fire în grădină, trebuie să ştii că leurda are nevoie de un sol bine drenat pe care să îl menţii tot timpul umed, însă fără ca apa să băltească. Leurda va forma rapid un covor verde şi va fi un condiment la îndemână până la începutul verii. După ce dispare, face loc altor plante sau flori, dar, atenţie, dacă o plantezi alături de legume, va inhiba creşterea acestora.

Citeşte şi Fructe tradiționale – soiuri noi

În bucătărie poţi folosi toată planta, de preferat sub formă proaspătă. Fiartă sau gătită îşi pierde toată aroma. Frunzele proaspete dau gust bun salatelor şi mâncărurilor. Florile au o aromă delicată şi sunt potrivite pentru decorarea salatelor.

Reţeta noastră: Risotto cu ciuperci şi leurdă

Ingrediente: 70gr unt, 200 gr orez, 1 pahar vin alb, 1 litru de supă aprox, 1 lingură de smântână, sare şi piper măcinat proaspăt, 200gr de ciuperci, 40gr leurdă.
Mod de preparare: Topeşte jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie, adaugă orezul şi vinul şi lasă-l un minut să se rumenească. Adaugă apoi încetul cu încetul supa, amestecând încontinuu. Când orezul este fiert, adaugă restul de unt şi smântâna. Separat, rumeneşte ciupercile în puţin ulei de măsline împreună cu leurda. Se serveşte imediat.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Adrian Pingstone, wikipedia.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply