Fructe tradiționale – soiuri noi

0

Fructe tradiționale în „veșminteˮ noi? Agricultura noastră tradițională înglobează mereu evoluția tehnicii, reușind astfel să ne surprindă plăcut simțurile cu noi forme, arome și culori.

Gutui rezistenți
Gutuile sunt fructe tradiționale în grădinile românești, iar dacă vrei să plantezi un soi viguros, care să producă o mulțime de fructe aromate, atunci te poți baza pe soiul Champion – datorită calităților sale va fi mereu la modă! Soiul se adaptează ușor la aproape orice climă și crește în toate regiunile, de la cele temperate la ele subtropicale. Rezistă la secetă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie udat; are nevoie de un sol bogat în fier și cu un pH acid.

La plantare, pomii se poziționează la distanță de 3-4 m. Recoltarea se efectuează în perioada septembrie-octombrie.

Soiuri noi de gutui
Smyrna: soi de vigoare medie, fruct mare galbe-auriu, parfumat, bun pentru gătit, sensibil la temperaturi scăzute.
Pineapple Quince: soi productiv, fruct de dimensiune medie, rezistent la îngheț, nu necesită polenizator.
Karp’s Sweet: fruct mare de culoare galbenă și formă sferică, zemos, dulce, fără consistență lemnoasă.

Citește și Tăierea pomilor fructiferi în timpul iernii

O pară deghizată în măr –
Așa am putea descrie soiul Nashi (Pyrus pyrifolia), originar din China. Fructele sale sunt sferice, cu pulpă fermă crocantă și extrem de dulce și de zemoasă.

Este un pom fructifer ce nu diferă mult ca pretenții de părul obișnuit, exceptând însă sensibilitatea sa față de temperaturile mai scăzute din timpul iernii, când ar trebui să i se asigure protecție termică. Recoltarea fructelor se face spre sfârșitul lui septembrie, când fructele emană o aromă puternică.

Soiuri de Nashi
Ichiban Nashi: fructul se maturează devreme, are dimensiuni mari, pulpa fermă, de culoare ruginie.
Kosui: fruct mic cu aspect bronzat, dulce și zemos, sensibil la lovituri. Se recoltează în luna august.
Alte soiuri: Niitaka, Shinko, Chojuro, Okusankichi.

Află Cum vă puteți abona la revista Casa și grădina

Articol apărut în revista Casa și grădina
Text: Carli Marian
Foto: Thinkstock/Gulliver


Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply