Cepșoara, iarba aromată

0

Cepșoara (Allium schoenoprasum) este cea mai mică specie din familia cepelor. În România mai este cunoscută sub denumirile de arpagică, orz mărunt, ai de ciorbă, chișărău, orceag, puiac.

Plantă ierboasă perenă, cepșoara este folosită atât pentru a decora grădina, cât şi pentru a condimenta mâncărurile cu frunzele sale subţiri și tubulare. Cepșoara crește în smocuri dese asemănătoare celor de iarbă, ce pot atinge 80 cm în înălțime.

Citește și Nalba, floarea bunicii

Florile albe, roz, bleu sau lila, globulare, sunt foarte decorative şi dau bine atât în borduri, cât şi în salate. Frunzele au o aromă foarte proaspătă şi uşoară de ceapă şi sunt ideale în supele cremă şi în preparatele din cartofi sau amestecate în salată.

Cepșoara – sfaturi de cultivare

Culturile de cepșoară sunt uşor de întreţinut: planta are nevoie doar de un sol bine drenat şi de un loc însorit. Pentru a avea cepșoară proaspătă tot anul, cultiv-o şi în ghivece – acestea trebuie ținute iarna în casă. Se recoltează tăind frunzele la nivelul solului – vor da din nou din rădăcină. La tăiere se folosește un foarfece bine ascuțit, căci rădăcinile plantei sunt firave și se pot smulge ușor cu totul din pământ.

Cepșoara se înmulțește ușor prin semințe sau prin micuții bulbi care se separă toamna și se replantează la începutul primăverii.

Citește și Althaea – cele mai bune sfaturi de îngrijire

Cepșoara din farfurie: Omletă cu şuncă şi verdeaţă (4 porţii)

Ingrediente: 8 ouă, 2 linguri de lapte, 1 ceaşcă de frunze de cepșoară proaspăte, tocate mărunt, 1/2 ceaşcă pătrunjel proaspăt tocat mărunt, 1 felie groasă de şuncă tăiată cubuleţe, 1 lingură unt, 1/4 ceaşcă parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare: Amestecă bine ouăle cu laptele, sarea, piperul, cepșoara şi pătrunjelul într-un vas. Într-o tigaie, adaugă untul şi încălzeşte şunca, după care adaugă compoziţia cu ou şi amestecă pentru a se coace complet. Adaugă parmezanul şi lasă un minut la răcit. Decorează fiecare porţie cu frunze de pătrunjel şi flori de cepșoară şi serveşte cu pâine prăjită.

Citește și Reţete cu flori, delicii în bucătărie

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: © Julia Shepeleva – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply