Nalba, floarea bunicii

0

nalba

Nalba, frumoasa floare din grădina copilăriei noastre mai împodobeşte şi acum colţurile verzi ale celor mai melancolici dintre noi. Are nevoie de soare şi apă din plin, altfel e uşor de îngrijit. Dacă uneori mai face mofturi, găseşte soluţii printre cele de mai jos.

Althaea officinalis – cunoscută în popor ca nalba mare – este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri în primul rând pentru proprietăţile sale medicinale. Mai puţin ştiut însă, extractul de rădăcină de nalbă este folosit şi în scopuri culinare, în prepararea faimoaselor dulciuri tip marshmallow (bomboane gumate) şi uneori pentru aromarea halvalei.

Citeşte şi Rucola – o plantă delicioasă în salate

Și celelalte specii de Althaea sunt comestibile, însă nu au proprietăţi la fel de puternice precum Althaea officinalis.

Nalba – sfaturi de îngrijire

nalba

Planta se depreciază, iar în unele locuri se observă părţi lipsă din aceasta.
Cel care se ocupă de grădinărit în locul dumneavoastră este iepuraşul. Cu toate că nu apare foarte des, în funcţie şi de amplasarea grădinii acesta poate produce daune semnificative.
Pentru a-l împiedica să mai roadă din nalbă, protejaţi baza plantei cu plase peste care să nu poată sări sau aduceţi un câine care să îl sperie;

cu timpul nu se va mai întoarce.

Citeşte şi Pelinul: utilizări frecvente şi o super reţetă

Frunzele prezintă pe partea superioară pete gălbui, iar pe cea inferioară mici pustule cu fructificaţii roşiatice. Simptomele apar mai întâi pe frunzele de la bază.
Boala este produsă de o ciupercă, Puccinia heterospora. Aceasta apare dacă condiţiile de mediu îi sunt favorabile, adică în umezeală ridicată. Se poate răspândi prin apă, vânt sau chiar ploaie. Din păcate, poate şi ierna în ţesuturile plantei.
Ca metode de prevenire, trebuie evitată umezeala în exces, mai ales la nivel foliar, iar buruienile din jur trebuie scoase din timp. Ca tratament, se înlătură părţile afectate în faza incipientă şi se ard, apoi se aplică fungicide conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Nalba are frunze încreţite, distorsionate, iar pe suprafaţa lor apar pete gălbui-bronz. Din păcate, intruşii nu se pot vedea cu ochiul liber.
Atacul acarienilor nu este de neglijat deoarece provoacă daune foarte mari dacă nu sunt controlaţi din timp. Aceştia apar din cauza condiţiilor de umiditate scăzută şi a temperaturilor mari. Cel mai bine este să preveniţi apariţia lor, deoarece sunt destul de greu de combătut. Ca tratament se recomandă spălarea plantei cu furtunul, folosirea unui săpun cu insecticid, a unui acaricid sau a unui insecticid clasic, după indicaţiile de pe ambalaj.

Citeşte mai multe sfaturi de îngrijire pentru nalbă.

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Thinkstock/Guliver, Fotolia.com/© linjerry

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply