Althaea – cele mai bune sfaturi de îngrijire

0

Althaea – sau nalba mare, cum mai este cunoscută în popor – este frumoasa floare din grădina copilăriei noastre ce încă mai împodobeşte şi acum colţurile verzi ale celor mai melancolici dintre noi. Are nevoie de soare şi apă din plin, altfel e uşor de îngrijit. Dacă uneori mai face mofturi, găseşte soluţii printre cele de mai jos.

Nalba mare poate ajunge până la 2 m înălţime în decursul unui sezon, dar se usucă complet toamna. Frunzele sunt simple sau compuse din 3-5 lobi şi prezintă perişori pe suprafaţa lor. Florile sunt mari, apar la vârful tulpinii şi pot fi de diferite culori: albe, roz, violet, roşii, vişinii, ciocolatii sau combinaţii de culori; Althaea officinalis are flori mai pale.

Citeşte şi Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

Nu necesită îngrijire specială, adoră soarele din plin şi solul plin de substanţe nutritive. Se recomandă udarea regulată deoarece ea creşte spontan pe albiile râurilor, mlaştini, zone umede în general.

Althaea – sfaturi de îngrijire

AlthaeaNalba mare îşi pierde din vigoare, pare ofilită, iar pe tulpină pot apărea uneori dungi maronii-negricioase. Rareori boala este observată în fază incipientă.
Această ciupercă, Verticilium, infectează prin sol diverse plante, printre care şi nalba noastră. Este greu de combătut deoarece nu tot timpul se observă simptomele la timp. S-a observat că temperaturile ridicate din timpul verii pot diminua răspândirea bolii.
În cazul în care boala se observă, se înlătură părţile afectate, iar uneltele se sterilizează. Pentru a preveni infectarea se va asigura o stare sanitară corespunzătoare atât nalbei, cât şi celorlalte plante din jur.

Citeşte şi Andivele, aurul alb al legumelor

Foliajul nalbei devine scheletic, ţesutul aflat între nervurile frunzelor a dispărut pe alocuri.
Popillia japonica, gândacul japonez, şi-a făcut de cap cu nalba dumneavoastră. El se hrăneşte doar cu unele părţi din frunză, de aici aspectul perforat. Daunele se produc însă doar la nivel estetic.
Gândacii se pot înlătura manual sau se pot extermina introducând în grădină prădători naturali, precum broaşte sau cârtiţe. Se pot utiliza şi insecticide, dar acestea au un efect redus din cauza învelişului tare al gândacilor.

Althaea – proprietăţi terapeutice

Frunzele nalbei, culese vara în perioada de înflorire, au proprietăţi expectorante, diuretice şi emoliente. Extractul din rădăcina plantei se foloseşte din cele mai vechi timpuri pentru a trata durerile de dinţi, gâtul iritat, problemele la plămâni şi dureri în piept, inflamaţiile, durerile de stomac.

Citeşte mai multe sfaturi de îngrijire pentru Althaea.

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto:

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply