Ce poți face cu bradul de Crăciun în ianuarie?

0

Ce poți face cu bradul de Crăciun în ianuarie? Sărbătorile de iarnă au trecut și îți pregătești casa pentru noul an. Dacă ai împodobit de Crăciun un brad natural, a sosit momentul să-l despodobești, însă ce faci cu resturile uscate? Nu le arunca la gunoi, există mai multe metode prin care le poți recicla. Vezi care dintre ideile de mai jos ți se potrivește.

Ce poți face cu bradul de Crăciun: transformă-l într-un suport pentru hrana păsărilor

Dacă ai grădină, poţi recicla bradul folosindu-l ca suport pentru hrănirea păsărilor. Găseşte un loc potrivit în grădină şi pune bradul în pământ. Dacă pământul este îngheţat, fă o gaură cu ajutorul unui ţăruş bătut cu ciocanul. După ce ai fixat bine bradul în pământ, unge câteva conuri cu miere sau cu unt, apoi presară-le cu seminţe pentru păsări. Atârnă conurile de crengile bradului cu sârmă sau cu sfoară. Acum păsările vor avea unde să mănânce şi să se odihnească!

Ce poți face cu bradul de Crăciun: materiale folositoare în grădină

Crengile bradului pot fi mărunţite şi adăugate în grămada de compost. Se descompun mai încet, însă vor ajuta la aerisirea și afânarea celorlalte materiale adăugate. Crengile de brad şi de pin formează un excelent strat protector pentru plantele sensibile la ger, putând fi adăugate într-un strat de mulci direct peste brazda cu flori. Nu uita faptul că acele de pin ridică ușor aciditatea solului, fiind potrivite pentru plantele acidofile, precum azaleele și rododendronii. Primăvara, resturile de conifere nu trebuie îndepărtate, deoarece se descompun în timp, adăugând solului substanţe nutritive. Deoarece tulpina bradului este prea mare și dură pentru a putea fi mărunțită, poate fi folosită cu succes ca arac pentru plantele agăţătoare.

Citește și Berberis, plantă decorativă și aromatică

Ce poți face cu bradul de Crăciun: săculețe parfumate pentru aromarea hainelor din dulap

Bradul de Crăciun poate fi reciclat folosindu-i acele aromate pentru a confecționa săculeţe parfumate. Este foarte simplu! Ai nevoie doar de câteva bucăţele de material, de aţă, ac şi de acele subsemnatului. După ce le desprinzi de pe rămurele, pune acele pe o hârtie şi lasă-le câteva zile să se usuce într-un loc aerisit. Între timp, confecţionează săculeţele dintr-un material textil subţire, cusute de jur împrejur şi legate la gură cu un şnur de care urmează să fie agăţate. Le poţi decora cu panglici sau cu flori uscate. Umple apoi săculeţe cu acele de brad şi oferă-le cadou sau pune-le la tine în dulap.

Ce poți face cu bradul de Crăciun: o soluție pentru băi relaxante

Cea mai bună metodă de a recicla crenguțele bradului de Crăciun! Dacă vrei să te relaxezi după o zi obositoare, încearcă o baie relaxantă cu decoct din ace de brad. Dacă îţi surâde ideea, procedează astfel: fierbe aproximativ un kilogram de ramuri de brad în trei litri de apă timp de 10-15 minute (nu mai mult, pentru că se vor evapora substanţele volatile). Când a terminat de fiert, strecoară decoctul şi adaugă-l în apa din cadă. Pe lângă faptul că reconfortează organismul, o astfel de baie combate bolile de inimă şi reumatismul.

Dacă niciuna dintre ideile de mai sus nu te-au convins, nu renunța la ideea de reciclare. În loc să arunci bradul la gunoi, depozitează-l la cel mai apropiat centru de reciclare din orașul tău.

Citește și 5 plante parfumate pentru casa ta

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply