Berberis, plantă decorativă și aromatică

0

Berberis sunt acele tufe decorative, excelente pentru a forma garduri vii și deosebit de decorative ca plante solitare. Cine ar fi știut însă că fructele lor pot fi comestibile?

Genul Berberis cuprinde în jur de 500 de specii sub formă de arbuşti spinoşi, cu frunze căzătoare sau veşnic verzi, care pot ajunge şi la 5 m înălţime. Varietăţile cu frunze căzătoare sunt foarte apreciate pentru frunzişul viu colorat în timpul toamnei şi pentru fructele roşii sau albastre asemănătoare măceşelor, care rezistă aproape toată iarna, fiind o importantă sursă de hrană pentru păsări.

Berberis preferă în general locurile însorite, cu sol umed şi bine drenat, dar tolerează majoritatea tipurilor de sol şi pot creşte şi în umbră parţială. Toate tufele de berberis sunt opţiuni excelente pentru gardurile vii, deoarece cresc uniform şi sunt adevărate bariere pentru intruşi, datorită spinilor. Pot fi folosite în grupuri mari, în borduri sau ca fundal. Speciile japoneze sunt folosite de multe ori pentru a fixa şi a decora povârnişurile.

Citește și Pământul de flori – 5 sfaturi utile

berberis

Fructele de Berberis sunt bogate în vitamina C şi au un gust acrișor, fiind folosite în prepararea gemurilor, dar și ca ingredient aromat în sosuri, garnituri pentru friptură și băuturi.

Atenţie! Doar fructele de Berberis vulgaris sunt comestibile. Consumarea fructelor aparținând altor specii pot provoca reacții neplăcute. E indicat să folosești pentru consum doar fructele achiziţionate de la supermarket sau pe cele din grădină, dar doar dacă le cunoşti foarte bine.

Gem condimentat din fructe de Berberis

Ingrediente: 1kg de fructe coapte bine, 750g zahăr, 0,5 l oţet de mere diluat, o linguriţă cuişoare râşnite, câteva cuişoare întregi, o bucată de scorţişoară.

Mod de preparare: Obţine un sos din zahăr şi oţetul diluat. Pune condimentele într-o pungă, apoi scufund-o în sos. Fierbe pentru un minut, apoi lasă sosul să se răcească. Adaugă fructele şi încălzeşte încet. După ce fructele s-au înmuiat, pune gemul în frigider şi lasă-l peste noapte. Scoate a doua zi punga cu condimente şi scurge sosul. Pune fructele la borcan, dă sosul într-un clocot şi adaugă-l peste fructe.

Citește și Spânzul de grădină – sfaturi utile

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: © H. Zell, © Conifer

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply