Cat de des trebuie tuns gazonul?

0

tuns gazonul (4)Iata cateva recomandari pentru problema cat de des trebuie tuns gazonul , in conditiile in care tunderea gazonului este una din elementele esentiale de maxima importanta pentru a-l mentine sanatos si frumos. Pentru cei mai multi detinatori de curte, singurul moment in care au timpul necesar sa tunda gazonul este weekendul. Insa, daca stilul tau de viata iti permite sa tunzi gazonul atunci cand este cu adevarat nevoie, este excelent.

Gazonul ar trebui tuns in mod regulat, o data pe sapamana in timpul sezonului de crestere (aprilie – iunie si septembrie – octombrie). in mijlocul verii, tunsul poate fi rarit in cazul in care este seceta deoarece cresterea incetineste. De asemenea, se poate rari frecventa proceselor de tundere a gazonului in timpul iernii cand gazonul este acoperit cu zapada si cresterea incetineste sau se opreste. Este important sa nu lasi gazonul sa creasca foarte mult indiferent de sezon, deoarece aceasta reduce drastic pe termen lung calitatea, rezistenta si vitalitatea firului de iarba.

Citeste si: Tipuri de gazon natural

Unul din cele mai bune trucuri de care trebuie sa tii cont de fiecare data cand trebuie tuns gazonul este acela de a-l tunde dintr-o directie diferita, fata de cea anterioara – acest lucru ajuta la fortificarea firului si va imbunatati calitatea gazonului.

tuns gazonul (5)Timpul ideal pentru a trece la operatiunea de tuns gazonul este efectuarea acestei operatiuni este atunci cand lungimea firului este mai mare cu un sfert sau cel mult o treime fata de lungimea optima a firului de gazon (in functie de varietatea de gazon plantata). De exemplu, in cazul varietatii Bluegrass (iarba albastra de Kentucky), inaltimea optima a firului este de 7,5 centimetri. Pentru a efectua un tuns responsabil, fara a stresa planta, cel mai indicat este sa efectuezi tunsul atunci cand aceasta atinge o inaltime de 10 centimetri. Daca tunzi 2,5 centimetri, aceasta lungime reprezinta 1/3 din lungimea optima a firului.

Scopul este de a evita stresarea gazonul, pentru ca in momentul cand tunzi gazonul prea mult, elimini o parte din nutrientii depozitati in firele de iarba si expui pamantul la soare, ceea ce duce la o scadere a umiditatii. Pe de alta parte prin procesul de a tuns creezi un strat protector din reziduurile de la tuns gazonul pentru materiea organica este extrem de benefica solului. Daca tunzi prea mult este necesara greblarea. Ceea ce este o agresiune atat pentru firul de iarba cat si pentru radacinile acestuia, dar si pentru sol.

Citeste: Plantarea gazonului primavara

Primavara, cand cele mai multe tipuri de gazon au un ritm de crestere exagerat, este sanatos sa tunzi gazonul mai des. Este posibil ca aceasta operatiune sa fine necesar a fi efectuata mai mult de o data pe saptamana, in functie de cantitatea de apa, de cat de insorite sunt zilele si de rezerva de nutrienti din sol.

tuns gazonul (1)De cele mai multe ori in timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate, gazonul poate deveni inactiv. Cand acest fenomen apare, gazonul nu mai trebuie tuns pentru perioade mai lungi de timp.

Citeste: Gradini in stil englezesc. Regulile de baza

Una peste alta momentul ideal pentru tunds gazonul, pentru a-l mentine sanatos si pentru a avea un aspect frumos si ordonat, depinde de o suma de factori. Criteriile de baza raman ritmul de crestere al firului de iarba, lungimea lui (in functie de soiul de iarba folosit) si perioada din an.

A necesar sa-l tunzi ori de cate ori este necesar pentru a nu taia mai mult decat este nevoie dintr-o data. Astfel nu vei stresa gazonul si vei evita imbatranirea timpurie.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply