Tipuri de gazon natural

0

Gazonul este elementul esential intr-o gradina. Dar, pentru aceasta este necesar sa cunosti ce tipuri de gazon natural exista si carui tip de teren si mediu este recomandat fiecare. Facem asta si trecem in revista toate aceste tipuri de gazon natural.

Tipuri de gazon natural (3)

In magazinele de specialitate, de unde este recomandat sa cumperi seminte de gazon, vei gasi combinatiile ideale de gazon natural. Toate aceste tipuri de gazon natural sunt pregatite si combinate pentru a face fata la conditii climatice diferite, adaptate pentru seceta, ger si pentru nivelul de trafic. Evident fiecare tip de gazon natural vine cu avantajele si dezavantajele sale astfel ca de cele mai multe ori semintele de gazon sunt combinatii de cate doua, trei sau mai multe soiuri.

Citeste si: Plantarea gazonului primavara

Tipuri de gazon natural (1)Principalele tipuri de gazon natural sunt: raigrasul peren (Lolium perenne), firuta (Poa pratensis), suvarul de munte (Poa trivialis), paiusul rosu (Festuca rubra), paiusul inalt (Festuca arundinacea), iarba campului (Agrostis stolonifera) si timoftica (Phleum pratense). Toate aceste tipuri de gazon natural se combina in proportii diferite, in functie de caracteristicile solului, de clima si de gradul de umbrire al terenului. Amestecul a mai multor tipuri de gazon natural asigura o patrura verde uniforma, mult mai rezistenta decat daca s-ar folosi un singur tip de gazon.

Exista formule tip de amestecuri de tipuri de gazon pentru fiecare zona, utilizare si regiune climatica. Exista formule pentru zonele secetoase (mai putin folosite in gradina, pentru ca acestea pot fi stropite de cate ori este nevoie), pentru gradini in umbra, dupa cum exista combinatii exclusiv ornamentale, care nu trebuie calcate. Exista si formule de amestecuri de seminte formate din mai multe tipuri de gazon natural foarte rezistente la trafic, perfecte pentru gradini si zonele de agrement. Se poate spune ca la aceasta categorie exista chiar cele mai multe variatii, astfel ca inainte de a alege o solutie trebuie sa te consulti cu un specialit sau sa citesti cu maxima atentie indicatiile de pe pungile de seminte.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Trebuie spus ca pentru toate aceste tipuri de gazon norma de seminte ideale pentru semanare este de 40-50 de grame pentru fiecare metru patrat.

Tipuri de gazon natural. Cum le alegi corect

Tipuri de gazon natural (4)Intrebarea care se pune este care sunt, in ordine, criteriile pentru a alege cea mai buna combinatie de tipuri de gazon natural. Primul element de care trebuie tinut cont este clima. Fiecare soi de gazon are o anume toleranta fara de mediu, dar este ideal daca gasesti combinatia ideala, iar cea mai mare parte din semintele din amestecul de gazon este perfect adaptat pentru clima din zona unde urmeaza a fi semanat.

Urmatorul criteriu de care trebuie tinut cont este rezistenta si nevoia de lumina solara. Aceasta componenta trebuie sa se regaseasca perfect in caracteristicile pe care le are cel de al doilea tip de semeinte de gazon din amestec, iar poportia acestuia trebuie sa fie comparabila sau usor mai mica decat prima categorie de seminte. Trebuie stiut, atunci cand alegi aceste tipuri de gazon natural, ca locurile insorite cer plante mai rezistente.

Citeste si: Gradini in stil englezesc. Regulile de baza

Cel din urma criteriu de care trebuie tinut cont este rezistenta la calcare. Aici de departe cel mai bun este gazonul englezesc clasic care trebuie inclus in amestecul de seminte pentru semanat, in proportie sensibil egala cu prima categorie. Cu cat acest procent creste cu atat gradul de rezostenta al paturi de gazon o sa fie mai mare.

Cand vorbim despre tipuri de gazon natural trebuie spus ca formulele ideale le fac specialistii sa ca toate aceste informatii sunt orientative, dar exista tipuri de gazon natural pentru fiecare din criteriile urmarite. Alternative la gazon gasesti aici si aici.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply