Plantarea gazonului primavara

0

Plantarea gazonului primavara este operatiunea care iti aduce cele mai mari si mai rapide satisfactii. Daca alegi momentul potrivit, daca terenul este bine pregatit si daca alegi semintele compatibile cu terenul, germinarea are loc in cateva zile, iar intr-o saptamana covorul de gazon se indeseste cu pana la 50-70%.

Plantarea gazonului primavara (2)

Vorbim despre plantarea gazonului primavara si avem cateva sfaturi bune pentru ca procesul sa decurga usor si sa fie eficient. Plantarea gazonului primavara vine dupa operatiunile de ingrijire, insamantare efectuata toamna, daca exista deja un covor de gazon, sau dupa ce terenul a fost pregatit.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Cea mai buna solutie este plantarea gazonului este toamna, dar nici plantarea gazonului primavara nu este de evitat mai ales in cazul in care formezi pentru prima data o patrura de gazon in curte. Suprafata pamantului va trebui sapata bine pentru a scapa de burieni si ai nevoie de un strat de circa 10 centimetri de pamant sau pamant amestecat cu nisip asezat peste un strat de pietris fin care sa reprezinte fundatia pentru patura de gazon. Trebuie spus ca un gazon frumos are nevoie de pamant in general nisipos.

La plantarea gazonului primavara tine cont de caracteristicile terenului si de utilizarea pe care o va avea

Exista gazon pentru sezonul rece, care incepe sa creasca din martie, potrivit zonelor montane, unde veriile sunt mult mai blande sau gazon pentru sezonul cald, care creste numai dupa ce temperatura trece de 10-15 grade Celsius. Daca locul este foarte insorit alge un gazon rezistent la soare si, invers, daca locul este umbrit tot timpul zilei, alege unul care toleraza aceste conditii.

Citeste si: Cea mai frumoasa gradinaPlantarea gazonului primavara (6)

La plantarea gazonului primavara operatiunile sunt diferetite. Daca formezi peluza incepi de la zero cu pregatirea terenul si insamantari. Un sfat esential este sa alegi o zi fara vand undeva dupa 15 martie si pana la 15 aprilie si sa imprastii samanta cu o masina pentru ca este garantia unitormitatii.

Poti imprastia samanta si din mana, dar trebuie sa o faci cu mare atentie pentru uniformitate. Densitatea paturii de gazon este esentiala pentru frumusetea si sanatatea acesteia, dat fiind faptul ca in spatiile rare isi fac loc imediat burienile. O buna densiate a paturii de gazon este secretul pentru a scapa natural de burieni.

Daca plantarea gazonului primavara are ca scop indesirea patrurii de gazon, atunci insamantarea se face dupa prima tundere a gazonului (iarba tunsa trebuie indepartata) si la o saptamana dupa ierbicidare. Insamantarea gazonului primavara se poate face oricand in martie, aprilie si mai in functie de ritmul natural al firelor de iarba si de conditiile meto. Terenul trebuie udat bine inainte. Se poate insamanta si dupa ploaie.

Citeste si: Plantarea gazonului toamna

Dupa plantarea gazonului primavara, prima tundere  (indiferent daca este prima plantare sau indesirea paturii) se face dupa ce firele de iarba sunt bine crescute si cu radacina bine prinsa de sol. Asta inseamna intre doua si patru saptamani, in functie de specificitatea firului de iarba si de conditii meteo.

Daca consideri ca toate aceste operatii sunt prea complicate in loc de plantarea gazonului toamna alege alternative la gazon. Idei gasesti aici si aici.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply