Cartoful dulce – cum se cultivă, de la A la Z I

3
www.pixabay.com
Dorina Condrat, loc. Mediaş, jud. Sibiu
Dragii mei prieteni,
În primăvară am cumpărat câteva răsaduri la ghiveci de Ipomoea batatas, pentru că am înţeles că planta ar merge şi la ghiveci. Întâmplător am găsit informaţii utile despre această plantă şi vi le împărtăşesc.
Ipomoea batatas sau cartoful dulce este o plantă legumicolă, erbacee anuală sau perenă, în funcţie de condiţiile de climă în care se cultivă. Frunzele mari, cordiforme (cu formă de inimă) seamănă cu cele de zorele. Originar din America Centrală, batatul se găseşte astăzi răspândit în toate regiunile globului. Suprafeţe mari se cultivă în China, Japonia, ţările din sud-estul Asiei, regiunile mediteraneene ale Europei. Batatul este folosit, prin rădăcinile tuberizante, în alimentaţie (copt, prăjit pai, piure). Datorită conţinutului în amidon, se foloseşte în industria textilă sau la fabricarea hârtiei. Rădăcinile tuberizate şi vrejurile, care nu se usucă după maturizarea tuberculilor, se folosesc în hrana animalelor. Tulpina târâtoare ajunge până la 10 m şi mugurii axilari în contact cu solul emit rădăcini advetive – este forma naturală de înmulţire vegetativă a plantei. Datorită acestei caracteristici, acoperă terenul cu frunze în scurt timp, constituind un covor care menţine umiditatea solului. Cartoful dulce are flori de culoare liliachie, însă la noi în țară nu înflorește.
Continuarea acestui articol o puteţi citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Bună ziua sunt din sibiu cu numele de Samy bera am aflat de lugeri de cartofi dulci cum așputea ajunge în posesia a zece lugeri (de probă) aștept un mic răspuns Vă mulțumesc mult

Leave A Reply