Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului, planta cu parfum magic

0

honeysuckle-173175_960_720

Caprifoiul, mai cunoscut ub numele de Mâna Maicii Domnului este o plantă căţărătoare ale cărei flori au un miros divin. Caprifoiul este foarte popular la noi, unde rezită bine și este adaptat cu succes la condițiile climatice, deși este originar din estul îndepărtat al Asiei, din China și Japonia. Caprifoiul este o podoabă pentru curţi, iar aroma florilor își face simțită prezența de la mare, foarte mare distanță.

Caprifoiul este un arbust, cu serioase tendinte invazive, dacă nu este tuns corect, primăvara devreme. Pe numele oficial Lonicera Japonica Halliana, caprifoiul are mai multe soiuri, cel mai popular la noi fiind cel cu flori albe. Există și soiuri de caprifoi cu flori roz sau portocalii și cu o formă exotică a florilor, ceva mai mari decât cele albe, dar nu tot atât de parfumate ca acestea. Caprifoiul nu este pretențios, prosperă singur, cucerește pereții caselor, gardurile sau șpalierele pe care le are la dispoziție și are două pretenții: soare și apă. Caprifoiul are nevoie de apă multă, mai ales în perioada în care înflorește și are flori. Caprifoiul înflorește în mai-iunie și o ține așa, în valuri de flori, din ce în ce mai puține, până prin septemebrie, daca este vara caldă și umedă.

Planta are nevoie de tunderi de formare, toamna, dar cel mai bine primăvara înainte să înmugurească pentru că în felul aceste vei controla dezvoltarea sa (dacă nu este tuns devine agresiv și cucerește tot ceea ce este în jur și tot ceea ce poate să fie bază pentru cățărat) și vei stimula producția de flori.

cape-honeysuckle-384314_960_720Deși este avid după apă – dar are nevoie de un sol care să dreneze bine apa în exces, suportă perioadele secetoase, nu are probleme cu gerul și îndură cu stoicism și fără daune evidente, zilele caniculare ale miezului de vară. Nu are probleme cu dăunătorii, dar poate fi atacat de afide din cauza gustului dulce al florilor.

Un truc: daca vrei să înmulțești tufa de caprifoi, tot ceea ce trebuie să faci este să îngropi lăstarii de primăvară, după ce ai curățat frunzele. În primava următoare vei avea o nouă tufă de caprifoi!

Caprifoiul are proprietăți miraculoase

Se spune că florile de caprifori au un puternic efect antibacterian, antiviral și antiinflamatoar. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc. Ceaiul din flori de caprifoi este foarte parfumat și are efect calmant.

Febra acută, durerile în gât și cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obții dintr-o ceașcă cu flori la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul este contraindicat persoanelor cu diaree acută. Infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Ceaiul de caprifoi nu este recomandat femeilor însărcinate sau în perioada alăptării.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply