Cum sa alegi arborii din gradina

0

Ai o casa, ai o curte. Cum alegi arborii din gradina? De cele mai multe ii alegem dupa aspect, fara sa ne gandim serios daca se potrivesc. Arborii din gradina sunt elemente de baza in gradina, dar pentru a te bucura de frumusetea lor trebuie sa tii cont de mai multe detalii.

arborii din gradina
Talia – Inaltimea la care vor ajunge copacii este importanta mai ales cand ai o gradina mica. Este important si ritmul de crestere. Unele specii cresc repede, altii cresc continuu, iar alti arbori incet. Gandeste-te cata umbra va face copacul la maturitate si daca va umbri alte plante din gradina.

Coroana. Daca vrei sa te racoresti la umbra lor alege specii care au coroana mare si compacta (stejar, platan, artar).

Radacina. Daca vrei sa ii plantezi aproape de casa informeaza-te despre tipul de radacina al copacilor doriti. Cei cu radacini superficiale, care se dezvolta pe orizontala si nu in adancime (paulownia, catalpa), pot sa-ti aduca pagube destul de mari: sa sparga tevi, sa ridice pavajul si chiar sa distruga fundatia casei.

Adaptarea la vant puternic si iarna. Pentru ca frumusetea gradinii tale sa dureze si peste iarna alege arbori din categoria coniferelor (brad, molid, pin) pe care combina-i cu arbusti cu frunze persistente (ilex, cimisir, evonimus).

Paulownia, copacul minue

Terenul. Plantele au nevoi diferite legate de lumina, astfel ca este foarte importanta si dispozitia terenului unde va fi amplasat copacul. Unora le place numai la soare (mesteacanul, ciresul japonez), dar majoritatea speciilor suporta si semiumbra (artarul japonez, scorusul, castanul, carpenul, salcia si nucul).

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply