Boneta-bunicii

0

Boneta-bunicii

Boneta-bunicii este denumirea populară – un alint, de altfel – al celebrei căldărușe (Aquilegia vulgaris). Este o plantă ierboasă cu flori mititele, dar cu structură complicată, asemănătoare cu un ciorchine de clopoței ce pot avea o mulțime de culori, de la alb la nuanțe de galben, roșu, bleu și lila până la mov închis, uneori având chiar și două, trei culori pe aceeași floare.

Se dezvoltă în tufe ciufulite, cu frunze mici și dantelate și mai multe tije subțiri ce-și poartă în vârf florile grele. Aspectul ușor sălbăticit, de bijuterii răspândite prin iarbă, conferă o notă rustică oricărei grădini. În mod spontan, boneta-bunicii crește la munte, în poiene, fâneţe sau liziere de pădure şi înfloresc din mai până în iunie.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Boneta-bunicii-caldaruse-floriBoneta-bunicii: sfaturi de cultivare

Plantează exemplarele de boneta-bunicii în grădină pentru a însufleţi o bordură de primăvară sau pentru a adăuga pete de culoare sub copacii înalţi. Plantele sunt foarte uşor de crescut într-un sol bogat şi bine drenat. Le poţi cultiva şi în umbră parţială şi la soare, dar umbra parţială le prelungeşte perioada de înflorire. Se înmulţesc extrem de uşor prin seminţe.

Boneta-bunicii are un potenţial excelent ca floare tăiată, direct în vază sau în aranjamentele florale, rezistând până la două săptămâni după ce a fost recoltată.

Citește și Grădina de la ţară, câteva sfaturi

Ca plantă ornamentală, boneta-bunicii poate satisface cele mai exigente gusturi în materie de culoare, deoarece florile pot avea aproape orice culoare de la alb până la roşu şi grena, aproape de negru. Mai mult, în ultimul timp crescătorii au adus pe piaţă varietăţi noi, bicolore, cu nuanţe de violet îmbunătăţite, cu flori bătute sau cu flori duble, iar unora le lipseşte pintenul caracteristic.

Citește și Sfaturi pentru grădina de legume

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: © Tinu; Marty Kropp – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply