Grădina de la ţară, câteva sfaturi

0

Grădina de la ţară poate fi amenajată – dacă ai imaginaţie şi simţ practic – cu bani puţini, în aşa fel încât să amintească cât mai mult de copilăria petrecută la bunici.

Grădina de la ţară – refacerea structurii

Dacă te-ai hotărât să reamenajezi grădina, nu te grăbi să faci totul dintr-o dată, ia-o cu paşi mărunţi. Primul lucru la care trebuie să te gândeşti este refacerea structurii:
– verifică şi repară toate conductele care traversează terenul;
– nu uita nici de fosa septică sau de puţul cu apă;
– recondiţionează potecile (eventual poţi schimba pavajul);
– repară şi vopseşte gardul şi piesele de mobilier pe care vrei să le păstrezi, folosind culori în tonul celor cu care ai decorat exteriorul casei.

Citeşte şi Pământul de flori – 5 sfaturi utile

Grădina de la ţară – pământul trebuie îmbunătăţit

Un alt aspect foarte important este îmbunătăţirea pământului, mai ales dacă îţi doreşti să-ţi încropeşti şi o grădină de legume. Dacă după ploile puternice apa bălteşte în multe locuri, amestecă-l cu nisip şi mult compost pentru a-i îmbunătăţi drenajul. Dacă în acelaşi loc se formează un pârâiaş, construieşte un şanţ de scurgere sau, dacă ţi se pare inestetic, îngroapă o ţeavă de dren. Dacă pământul este bătătorit şi nisipos, sapă-l adânc şi adaugă un strat gros de pământ de pădure, îmbunătăţit cu îngrăşământ animalier şi resturi vegetale.

Citeşte cum poţi crea un Regal floral cu Amaryllis

Grădina de la ţară – idei pentru schema de plantare

– nu te apuca să defrişezi totul ca să o iei de la capăt – taie doar pomii bolnavi; dacă sunt tineri, cei care cresc în locuri nedorite pot fi transplantaţi;
– tunde şi văruieşte pomii, curăţă arbuştii rămaşi;
– în ceea ce priveşte plantele noi, fii practic! Pentru gardurile vii foloseşte arbuşti fructiferi (idee: alege-i pe cei cu spini, pentru a împiedica animalele vecinilor să-ţi intre în curte);
– dacă mai ai loc, plantează şi mai mulţi pomi fructiferi, salcâmi sau tei: oferă la fel de bine umbră şi frumuseţe grădinii;
– în ceea ce priveşte plantele mici, poţi obţine straturi minunate şi din plante aromatice sau medicinale;
– când ajunge la înălţimea unui stat de om, pâlcul de floarea soarelui din spatele casei separă excelent curtea de cea a vecinilor, oferind intimitate.

Inspiră-te dintr-un Aranjament floral elegant cu trandafiri, iasomie și Anthurium

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: Fotolia.com – hipproductions

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply