Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente (2)

0
cerceluşii
Fuchsia ‘Blue Eyes’, foto tried-and-true.com

Cerceluşii (Fuchsia) sunt originari din America de Sud, America Centrală şi Mexic. Genul Fuchsia prezintă o mare varietate de specii, într-o mulţime de forme interesante şi de culori vesele. Naturalizată şi la noi, planta se îngrijeşte foarte uşor, fiind preferata multor grădinari.

Cerceluşii fac o mulţime de flori de primăvara până toamna. Pentru a se dezvolta frumos şi a rezista cât mai mulţi ani, plantează-i într-un loc cu temperaturi moderate, umbrit până la luminos, dar niciodată în soare direct.

Cerceluşii trebuie replantaţi o dată pe an, în februarie. Tăierile se fac în martie, pentru a le da o formă regulată, scurtând ramurile până la o treime din lungimea lor. În timpul perioadei de vegetaţie, pământul trebuie să fie umed, dar nu îmbibat de apă.

Citeşte şi Sparanghelul, sfaturi de cultivare

cerceluşii
Fuchsia regia, foto André Karwath

Cerceluşii tăi au probleme? Iată câteva sfaturi pentru rezolvarea lor!

Simptome: frunzele cad, mai ales cele de la baza tulpinii.
Cauză: aerul este prea cald şi prea uscat, îi lipsesc lumina şi apa.
Remediu: mută cerceluşii lângă o fereastră şi asigură-i o cantitate suficientă de apă.

Simptome: pe frunze apar pete în relief, de culoarea ruginii.
Cauză: planta este atacată de rugină, boală ce se poate contacta de la uneltele folosite la tăierea altor plante bolnave.
Remediu: cel mai uşor este să previi contaminarea: curăţă şi aruncă frunzele şi tulpinile afectate şi izolează planta bolnavă, până la însănătoşire. Curăţă foarte bine uneltele cu care lucrezi.

Citeşte şi Romanesco, leguma extraterestră

Simptome: pe frunze şi pe tulpini se formează pete maro, urmate de un mucegai albicios, pufos.
Cauză: Fuchsia este contaminată cu mucegai cenuşiu; acesta se formează în cazul în care planta este ţinută într-un loc cu un nivel ridicat de umezeală şi temperaturi scăzute.
Remediu: îndepărtează părţile afectate, apoi mută planta într-un loc aerisit, cu temperaturi medii şi cu un nivel mai scăzut de umiditate.

Citeşte mai mult despre Îngrijirea cerceluşilor

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: tried-and-true.com; André Karwath – wikipedia.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply