Biblioteca fixa, din gips-carton

0

Biblioteca fixa, din gips-carton Mai mulţi cititori ne-au întrebat pe www.casa-gradina.ro dacă merită să opteze pentru mobilierul fix construit din plăci de gips-carton. Să vedem care ar fi argumentele pro şi contra.

Avantajele importante ale construirii mobilierului fix din gips-carton sunt: valorificarea spaţiului, termoizolarea lui (mai ales dacă construcţia este pe partea interioară a unui zid expus intemperiilor) şi mascarea imperfecţiunilor (inclusv ţevi).

Citeste si: Intretinerea si organizarea bibliotecii

Dezavantajele provin din lipsa unui montaj corect şi plictiseala faţă de ceva fix, care nu mai poate fi mutat decât prin reamenajare şi reconstrucţie.

Biblioteca fixa, din gips-carton Este alegerea fiecăruia, dar pentru bibliotecă pare a fi o soluţie viabilă, mai ales la bloc. Arhitectul Romeo Szorad spune că biblioteca din gips-carton, compusă din restul elementelor tectonice (pereţi, plafon) are un aer arhaic (nişa în perete), inspiră stabilitate şi personalitate. Ca atare biblioteca, fiind fixă, nu mai aparţine unei încăperi, ci devine un element al casei.

Citeste si: Biblioteca eleganta

În privinţa materialelor, specialistul Lafarge, Emilian Grigore, spune că soluţia plăcilor standard este mai puţin costistitoare decât cea cu cerinţe speciale, cum ar fi plăci rezistente la foc, ceea ce înseamnă un cost suplimentar şi o compoziţie diferită a plăcilor. La astfel de construcţii costul plăcii de gips-carton reprezintă circa 55%-79% din costul total al sistemului în funcţie de complexitatea mobilierului (număr rafturi, montaj pe curb etc.).

Citeste si: Biblioteca suspendata, solutia ideala

Trei sfaturi binevenite dacă vreţi să vă faceţi o bibliotecă fixă:

1. Construiţi biblioteca până în tavan pentru a împiedica depunerea prafului într-un loc greu accesibil (plafon şi ultimul raft);

2. La baza bibliotecii e bine să fie montată o plintă cu rol de protecţie împotriva loviturilor accidentale. De asemenea, plinta are şi un rol decorativ, existând modele care vă ajută să mascaţi şi cablurile inestetice;

3. Fiţi foarte atenţi la calificarea meşterului pe care-l angajaţi să vă facă biblioteca. Manopera şi folosirea tuturor accesoriilor sistemului contează enorm în stabilitatea şi funcţionalitatea în timp a ansamblului construit.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: Arhiva

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply