Ateliere pentru copii și un cadru maramureșean la Moeciu

0

Cristian Niculescu
De foarte multe ori părinții, conștientizând volumul mare de învățătură predat în școli, caută activități recreative și stimulative pentru cei mici, pentru a le oferi prețioase momente relaxante, petrecute în compania celor de aceeași vârstă. Poate fi dificil să găsești acea preocupare care să acapereze atenția copilului, punându-i în evidență eventual și un anumit talent ascuns. Micuții nu știu de la început dacă sculptura, pictura, traforajul sau pirogravura se pot transforma, în timp, din meșteșuguri atractive în adevărate hobby-uri practicate cu regularitate. Însă se pot relaxa cu astfel de îndeletniciri în cadrul unui centru cultural dedicat lor.
În apropierea satului Moeciu de Jos, situat într-un feeric cadru montan, pe drumul ce leagă localitățile Râșnov și Rucăr, Centrul Cultural Palamari oferă de aproape un deceniu programe educative având ca scop promovarea tradițiilor românești în rândul celor tineri. Crearea unui astfel de spațiu dedicat cursurilor de meș-teșugărit tradițional și de bricolaj a avut loc la începutul anilor 2000, odată cu achiziționarea a două case maramureșene din lemn și construirea unei biserici respectând același stil. La ridicarea bisericii a fost folosit lemn de stejar pentru stâlpii de susținere și lemn de brad pentru pereții exteriori.

ateliere
Foto: Cristian Niculescu
Surorile Manuela și Daniela Palamari implicate în administrarea centrului cu același nume, au pornit investiția, împreună cu tatăl lor, cel care a identificat și a achiziționat căsuțele din Maramureș. În anul 2004, Manuela, care se afla la studii în Olanda și lucra în parteneriat cu o instituție din țara lalelelor, a reușit să obțină finanțare din partea Ministerului de Externe al Olandei, iar lucrurile au început să prindă contur. Cele două case au fost transportate la Moeciu de Jos, bucată cu bucată și recondiționate la interior, acoperișurile fiind realizate în colaborare cu meșteri ma-ramureșeni din Bârsana. La parter au fost amenajate două mici muzee, iar la mansardă au prevăzut în jur de 20 de locuri de cazare, la comun. Apoi au finalizat con-strucția bisericii, a unei săli de evenimente ce poate găzdui între 50 și 60 de invitați și a unei alte săli mai mici, plasate între cele două case. Începând cu anul 2007, atunci când România a devenit membră a Uniunii Europene, finanțările din partea Olandei nu au mai fost disponibile, trebuind astfel să se autofinanțeze.
La început, oamenii nu erau prea interesați să investească, însă în ultimii ani, ca urmare a derulării programului „Școala altfel“, atât părinții, cât și cadrele didactice, au început să se implice din ce în ce mai mult. „Promovarea și faptul că oamenii nu au fost mereu deschiși spre nou au reprezentat la început un mare impediment pentru noi“, recunoaște Daniela Palamari. „Ne-am implicat mult, dorind să atragem școlile și grădinițele. Avem ateliere tradiționale de pictură pe sticlă, de încondeiere a ouălor, de țesut și de tors. Avem profesori spe-cializați, iar în biserică predică părintele Olteanu, cel care este și directorul primei școli românești, în Brașov.“
Ajunși aici, cu ajutorul instituției de învățământ sau datorită părinților, copiii pot să opteze pentru programe de o jumătate de zi, de o zi, de trei zile sau pentru o tabără de o săptămână. Atelierul pentru o jumătate de zi costă 30 de lei, iar un program de o zi conține două ateliere la prețul de 50 de lei. Nu este vorba însă doar despre copiii din Brașov sau din împrejurimi, ci și despre cei veniți din București, Sibiu sau Constanța. La început au fost invitați doar profesorii, pentru a vedea despre ce este vorba, fiindu-le organizate ateliere și determinându-i să-și aducă elevii în acest mirific sat din inima Bucegilor. În general, surorile Palamari organizează un plan de evenimente pentru tot anul, propun niște teme profesorilor, iar aceștia pot să vină cu completări sau cu modificări, după caz.
atelier
Foto: Cristian Niculescu
Activitățile se desfășoară pe parcursul a 12 luni, fiind realizate în baza programărilor venite din partea familiilor sau grupurilor școlare organizate. În ultima perioadă au fost susținute mai multe ateliere de pictură pe ceramică și de încondeiere ouă. Pentru anotimpul iernii și-au propus organizarea unui atelier de pictură a globurilor, cu motive tradiționale. „Atelierele sunt împărțite în două categorii“, afirmă Manuela Palamari. „Ateliere de bricolaj care conțin mai multe teme și în cadrul cărora se folosesc aparate, precum cele de pirogravură, de gravură în lemn sau sticlă, de lipit sau de decorat și ateliere tra-diționale de încondeiere ouă, pictură pe sticlă, pictură pe ceramică, de țesut și de făcut pâine în casă.“
Primul atelier interactiv de o săptămână a fost organizat la Centrul Cultural Palamari în anul 2006. Până în 2009-2010, când au dotat centrul cu centrale pe lemne, nu a existat posibilitatea de cazare. Acum însă, după finalizarea sălii de evenimente, pot organiza petreceri în cadru restrâns sau evenimente private cu tematică variată. Pe viitor, se dorește dezvoltarea la nivel național a programului „Academia de bricolaj“, un proiect gândit în parteneriat cu mari companii producătoare de aparatură pentru gravare, lipire sau aplicare de strasuri. Kit-urile create la centrul cultural sunt transmise elevilor și profesorilor. Acestea conțin materialele necesare, iar în cel dedicat profesorilor poate exista și un pistol de lipit sau un aparat de pirogravură. Temele pot fi din domeniul decorațiunilor interioare, arhitectural, auto sau aeronautic.
Proiectul gândit la început pentru copii s-a dovedit a fi util și adulților. „Noi dorim ca cei care participă la atelierele noastre să se simtă bine, să se relaxeze prin ceea ce fac și să plece acasă cu un obiect creat de ei“, declară cele două surori. Dacă și voi doriți să vă lăsați copiii în astfel de excursii sau tabere recreaționale, puteți afla mai multe detalii accesând site-ul centrului cultural, la adresa www.palamaris.ro
Foto: Cristian Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply