Ai probleme cu ierburile aromatice din gradina? Afla cele mai probabile cauze

0

basil-932079_960_720

Ierburile aromatice sunt o minune pe care le poate avea oricine, fie pe langa casa, fie in bucatarie, in ghivece. Unele dintre ele sunt atat de frumoase si decorative incat merita un loc de onoare in casa. Dar, uneori, nu le merge bine. Daca ai probleme cu ierburile aromatice din gradina, iata care sunt principalele cauze si cum le poti rezolva.  

1. Prea multa apa. Ierburile aromatice iubesc apa si au nevoie de multa apa. Dar daca este prea multa efectul va fi exact cel opus asteptarilor tale. Daca vasul in care stau, ori solul din gradina nu dreneaza bina apa, excesul poate duce la putrezirea radacinilor si la pierderea plantelor sau la o dezvoltare greoaie si fara vlaga a plantei. Un sol permeabil este esential pentru toate plantele aromatice.

2. Le soliciti prea mult. Plantele aromatice suporta bine taierile constante, dar uneori recoltarile prea dese sunt cele care care pot duce la moartea plantei. Busuiocul suporta sa fie recoltat des, patrunjelul, nu, leusteanul poate fi recolatat des, dar arpagicul trebuie lasat sa se regenereze intre recoltari. Solutia este sa pui mai multe tufe/ghivece/ si sa le culegi dupa nevoie, dar cu relativa mila!

peppermint-91080_960_7203. Omiti ingrasamintele. Plantele aromatice se descurca in general bine fara fertilizatori, dar fiind plante perene, au nevoie, macar o data pe an de fertilizatori. Alege solutiile bio si fa asta de regula primavara. Ingrasamantul lichid se aplica mai des, iar cel compostul rar.

4. Ai asteptari prea mari de la plantele tale. Plantele aromatice sunt usor de cultivat si probabilitatea ca acestea sa nu creasca este foarte mica. Cu toate acestea nu te astepta la minuni! In primul an toate plantele aromatice sunt pui de plante si trebuie ajutate sa creasca si recoltate cu multa mila. In al doilea an se poate vorbi despre tufe generoase si productii importante.

5. Nu satisfaci nevoile plantei. Patrunjelul vrea apa si lumina dimineata si umbra la miezul zilei, busuiocul vrea soare, arpagicul canicula si asa mai departe. Gaseste locul potrivit pentru fiecare planta si ofera-i ceea ce are nevoie inainte de a te supara pe ele!

6. Prea putina lumina. Este drept ca nu toate plantele aromatice suporta lumina la fel de bine, dat toate au nevoie de lumina. Toate plantele aromatice, de la banalul patrunjel la cele sofisticate au nevoie de cel putin patru ore de soare pe zi. Daca este prea putin vor ramane mici, nu vor avea gust si vor creste greu. Soarele este principala lor hrana!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply