Ardei iuti ornamentali

0

Poți crește ardei iuți ornamentali în casă. Aceștia fac parte din familia Solanaceae, iar în această perioadă (iarna) sunt plini de ardei mici și rosii extrem de decorativi. Acești ardei iuți ornamentali sunt înfloriți în iunie-iulie, florile lor mici și albe împodobind și ele casa. O altă calitate pe care o au acești ardei iuți ornamentali este că se pot adapta foarte bine la condițiile din bucătărie fiind amatori de umezeală, lumină și temperaturi ridicate.

Citeste si: Bambusul de apartament

Mai trebuie spus că acești ardei iuți ornamentali se dezvoltă mai lent în casă, iar fructele sale, ardeii iuți, sunt mai mici. Pentru a avea o recolta bună de ardei iuți este recomandat să aleag plantele ornamentale mici, care se dezvoltă bine în spațiile interioare. Soiurile de ardei iuți variază. Pot fi roșii, verzi sau portocalii și, pentru că au condiții identice de creștere, îi poți pune pe toți în același vas. Rezultatul este o bucurie pentru ochi și gust!

Citeste si: Un smochin in ghiveci

Acești ardei iuți ornamentali sunt originari din America de Sud, genul Capsicum incluzând și ardeii grași, gogoșarii și ardeii iuți.

În mod special acești ardei iuți ornamentali sunt plante anuale cultivate frecvent în interior pentru efectul decorativ al fructelor. Pentru o bună dezvoltare ardeii iuți ornamentali au nevoie de un sol format dintr-un compost bun și fertil, iar ghiveciul trebuie așezat într-o zonă cu soare mai ales în perioada de coacere a fructelor, temperatura ambientală  putând varia între un minime de 16grade Celsius și un maxim de 30 de grade.

Plantă ajunge la apogeul sau decorativ la sfârșitul toamnei, iar fructele sunt coapte la începutul lui decembrie. Dacă reduci udarea acești ardei iuți decorativi rămân proaspeți pe ramuri pana la finele lui ianuarie, după care planta se ofilește treptat, ciclul său biologic fiind epuizat.

Citeste si: Citrice in casa. Un mandarin in ghiveci

În perioada de creștere acești ardei iuți ornamentali se udă din abundență, o dată la fiecare două săptămâni în apă se adaugă fertilizant lichid.

Poți regenera planta din semințele acestor ardei iuți ornamentali. În lunile februarie-martie se plantează semințele într-o răsadnița ce se va menține umedă și amplasată la o temperartura de 18-21 de grade Celsius. Spre sfârșitul lunii martie se pot transplanta răsadurile în vase separate cu pământ de genul celui descris mai sus.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply