Valoarea operei de arta

0

valoarea-operei-de-arta

Dacă până de curând românul cumpăra artă cu scopul de a asorta creaţiile la culoarea canapelei sau dulapului, mai nou şi noi arătăm că am învăţat să apreciem la justa valoare o creaţie artistică, achiziţionând-o pentru mesajul pe care-l transmite sau pentru felul în care este executată, nu din raţiuni pur practice.

Citeste si: Noutati pentru casa ta.

Totuşi, procesul de selecţie a piesei potrivite încă pune probleme amatorilor de artă, care nu de puţine ori sfârşesc prin a da banii pe un obiect care nu-şi merită preţul sau prin a cumpăra ceva ce nu-i reprezintă. Pentru a evita asemenea situaţii, vezi mai jos cum alegi lucrarea potrivită casei şi personalităţii tale.

Fă-ţi temele înainte!
Pentru a afla ce operă de artă ţi-ar plăcea, trebuie să vizitezi cât mai multe galerii şi muzee şi să intri pe forumuri ale pasionaţilor de artă. Astfel, vei afla mai multe despre curentele artistice, despre cum identifici un original, dar, mai ales, vei descoperi ce-ţi place mai mult.

Citeste si: Casa frumoasa in Sighisoara.

Nu ezita să stai de vorbă cu tot felul de oameni din domeniul artei, de la colecţionari, la muzeografi, critici de artă sau amatori folosind forumurile sau la faţa locului, în muzee, galerii sau la licitaţii. Chiar dacă nu ai bani pentru a licita pentru artă, merită să te duci de câteva ori la asemenea evenimente – este o modalitate rapidă de a afla ce determină valoarea unei creaţii artistice.

Stabileşte un buget realist
Un obiect de artă nu este ieftin, aşa că trebuie să te aştepţi că vei plăti o sumă consistentă pentru a-l lua cu tine acasă. De asemenea, în cele mai multe cazuri, în afara faptului că plăteşti obiectul, vei avea şi costuri suplimentare ca asigurare, înrămare/ambalare şi expediere.

Pune obiectul în valoare!
Toate galeriile şi muzeele au două atribute comune: multă lumină şi pereţi albi pentru a pune în valoare obiectele de artă pe care le prezintă. Acelaşi lucru trebuie să-l faci şi tu: este preferabil ca încăperea în care expui creaţia să fie albă sau să aibă cât mai puţine pete de culoare pentru a nu supraîncărca atmosfera şi „a sufoca” obiectul de artă.

Citeste si: Acasa la Sanda Taranu.

De asemenea, dacă este vorba de un tablou, o fotografie sau un obiect realizat din materiale fotosensibile, ai grijă să fi e protejat de razele de soare cu ajutorul unei folii de plastic sau sticlă cu filtru UV.

Articol publicat in revista Casa si gradina.
Foto: Guliver / Thinkstock.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply