Casa frumoasa in Sighisoara

0

Casa frumoasa in Sighisoara – Am putea afirma cu ușurință că Maria, proprietara acestei case, este o adevărată eroină. A făcut totul singură şi, chiar dacă a întâmpinat mai multe probleme cu muncitorii de pe şantier, a reuşit să-şi ducă planul la capăt şi să-şi pună în practică ideile. A avut totuşi noroc că a ajuns să colaboreze cu un constructor foarte priceput şi cu un alt domn, la vreo 70 de ani, care a făcut podul şi acoperişul. Nu a existat vreun proiect sau vreun plan foarte bine stabilit şi nici vreun arhitect sau designer.

 

Casa frumoasa in Sighisoara 1

Casa frumoasa in Sighisoara
Pe parcursul procesului de amenajare au apărut mai multe idei noi, cum e şi cazul şemineului: acesta a fost construit mai târziu, nu a fost planificat de la început. Balansoarul a fost cumpărat de la un second hand de mobilă, apoi vopsit de Maria în alb/ argintiu.

IMG_7172

Casa frumoasa in Sighisoara 2

Când ai un vis şi vrei cu tot dinadinsul să îl vezi împlinit, aproape nimic nu-ţi poate sta în cale. Nici piedicile care apar pe parcurs şi cu siguranţă nici anii care pot trece pe nesimţite, atunci când vezi doar capătul drumului. Aceasta poate fi şi povestea Mariei Tăunean din Laslea, judeţul Sibiu, fostă profesoară de chimie, acum pensionară şi o foarte simpatică şi ospitalieră doamnă, cu un simţ artistic evident, o mare iubitoare de frumos şi de lucruri vechi, cu poveste.

Maria a început construcția casei acum 10 ani. Iniţial a vrut o prelungire a clădirii vechi, concretizată într-un spaţiu nou, mai mare, luminos şi ceva mai modern. Întotdeauna bucuroasă de oaspeţi, ea şi-a dorit acest lucru pentru ca fiica ei – care acum locuieşte în Germania – şi prietenele ei să aibă un loc frumos, care să le placă, unde să se simtă bine şi să se recreeze atunci când vin în vizită, mai ales pe timpul verii. Pentru că bugetul a fost destul de mic, proiectul a necesitat câţiva ani de muncă şi multe tatonări.

Citește: Acasă la Sanda Țăranu

Proprietara este înzestrată cu simţ artistic, talent, bun-gust şi multă voioşie, şi asta se vede în fiecare colţişor al casei ei, care emană o stare de bine contagioasă şi mult optimism. Paleta cromatică caldă, plăcută conferă şi mai multă intimitate, iar atmosfera creată este una călduroasă, familiară. Foarte multe lucruri sunt făcute chiar de ea – obiecte vechi, uzate au fost recuperate şi refolosite pentru a crea un decor personalizat, original, unic –, de aici poate şi această puternică senzaţie de familiaritate, de intimitate, de confort. Prezenţa mai multor scaune – în mare parte vopsite şi/sau tapiţate tot de către Maria – şi a zonelor de relaxare susţine ideea de confort. Scările din lemn au fost făcute şi ele pe comandă, dar când au fost gata, Maria a observat că nu-i plac deloc suporturile din metal pentru mâna curentă, aşa că s-a gândit să cumpere parâme rezistente şi să le îmbrace. În zona din spatele scărilor sunt expuse cu regularitate perniţe noi, cusute tot de ea.

Citește: Acasă la Liviu Mihaiu și Cristina Curelea

 

IMG_7322

IMG_7325

Mobila de bucătărie cu aspect rustic a fost făcută la comandă într-un sat vecin, dintr-un lemn de stejar pe care Maria îl cumpărase de foarte mult timp. În execuţia mobilierului s-a folosit doar lemn – până şi mânerele sunt tot din lemn –, pentru a da spaţiului autenticitate, valoare, integrându-l şi mai bine în peisaj. Podeaua, existentă pe toată suprafaţa parterului, a fost realizată cu măiestrie din scânduri de brad cumpărate din Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita, care mai apoi au fost raşchetate şi finisate.

IMG_7354

De la o cameră mare sau două, cum plănuise iniţial, s-a ajuns și la o mansardă, și asta pentru că spaţiul era mult prea frumos și luminos pentru ca acesta să rămână doar un pod banal sau un spaţiu de depozitare. Se voia mai mult. Când s-au făcut finisajele în dormitor, constructorul a vrut să acopere bârnele verticale, însă Maria, văzând potenţialul decorativ al acestora, a intervenit la timp și le-a salvat, integrându-le perfect în ambient. Spaţiul rezultat este unul elegant, curat, cu accente rustice. Baia păstrează aceeași linie decorativă și, evident, aceeași paletă cromatică plăcută, inspirată de nuanţele calde ale pământului. Un pas îndrăzneţ a fost aici folosirea parchetului de bambus.

Citește: Acasă la Silviu Biriș

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Text: Alina Borcea

Foto: Iulian Iacob

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply