Acasă la crainica Sanda Țăranu

0

acasa la crainica Sanda Taranu

Acasă la crainica Sanda Țăranu, într-un apartament luminos din Floreasca, înconjurat de mobile care spun fiecare câte o poveste, ne-a primit doamna cu cel mai iubit zâmbet din România. Cunoscuta crainică nu şi-a pierdut abilitatea de a te face să uiţi de tot şi de toate în preajma ei.

Sanda Țăranu: „M-am mutat aici după cutremurul din ’77. Locuiam în zona de sud a Bucureştiului, aproape de Parcul Tineretului, iar în seara dezastrului am avut norocul ca şi eu, şi soţul meu să fim plecaţi de-acasă. Când a început, mă pregăteam să intru în direct, iar soţul meu era în plin spectacol la Operă. A fugit acasă, nici nu şi-a scos pantofii de lac. Atunci când a ajuns, a găsit toată mobila distrusă şi s-a gândit cu disperare că aş putea fi sub dărâmături. N-am mai putut recupera nimic, dar mă bucur că am rămas amândoi în viaţă“, îşi aminteşte vestita crainică. A fost momentul în care cei doi soţi s-au decis să caute o locuinţă cu o structură mai solidă.
Până la urmă, au găsit locul mult visat în urma unei audienţe la primarul de-atunci al Capitalei, generalul Ion Dincă. Un apartament simplu, dar potrivit pentru ei, într-o vilă construită în jurul anilor ’50. Casa doamnei Ţăranu este primitoare, deşi are alura unui muzeu de artă în miniatură care te obligă să păşeşti cu băgare de seamă prin încăpere. Ţine la fiecare obiect în parte, pentru că fiecare îi aminteşte de câte un crâmpei din viaţa ei fabuloasă. Cel mai ataşată se simte însă de cabinetul moştenit de la părinţi, pe care ea însăşi l-a cerut, atunci când, în urma cutremurului, toată mobila din casă i-a fost distrusă. „Acum are deja 60 de ani şi este fabricat în Austria. Când m-am mutat aici şi mă gândeam cum o să-mi mobilez casa, mi-am amintit că văzusem încă de mică, în pod la părinţi, canapeaua şi scaunele tapiţate atât de frumos, în nuanţe de roz prăfuit. Ai mei au fost mai mult decât încântaţi să se debaraseze de el, iar eu l-am recondiţionat de câteva ori până acum.“
La fereastră, în faţa perdelei de la geam cusută manual de doamna Ţăranu, se află o masă extensibilă pentru opt persoane, realizată pe comandă, aleasă pentru a nu încărca inutil spaţiul din mijloc al camerei. E creată la Iaşi, din furnir de nuc exotic cu intarsii fine. Tablouri cumpărate din consignaţii găsite pe străduţe vechi din Bucureşti sau din întreaga Europă oferă spaţiului personalitate şi îl valorizează.

acasa la crainica Sanda Taranu (2)

Oglinda barocă, dăruită de părinţi, este elementul de atracţie care captează privirile tuturor vizitatorilor. La fel şi sobele de teracotă găsite aici şi recondiţionate, care funcţionează pe gaz şi despre care doamna Ţăranu spune că încălzesc spaţiul de locuit mai eficient şi mai ieftin decât o centrală termică. Într-o încăpere alăturată se află un corp mare pentru depozitarea hainelor şi o canapea unde cei doi soţi se odihnesc adesea cu o carte în mână.
Acasă la Sanda Țăranu, întregul mobilier este realizat pe comandă, iar gazda noastră deplânge soarta fabricilor de mobilă româneşti, acum dispărute. „Pe vremuri, când comandam câte un obiect pentru casă, îi rugam pe meşteri să mă lase să asist la procesul de producţie. Am văzut cum se prelucrează lemnul şi am văzut cum prind formă porţelanurile, în atelierele de sticlărie.“
Obiectele decorative sunt compuse din argintărie făcută cadou de mătuşa Sandei Țăranui, iar tablourile poartă semnătura unor pictori ca Dan Pierre sau Gheorghe Sârbu. În mijlocul acestei case, fosta crainică a Televiziunii Române îşi aminteşte cu nostalgie de momentele în care primea sute de scrisori pe lună de la telespectatorii avizi de cultură şi informaţie pe care aceştia le primeau prin intermediul unui chip prietenos, aşa cum era acela al Sandei Ţăranu. Unele misive erau scrise în versuri, altele erau semnate de copii de nici trei ani, în altele i se mulţumea pentru căldura pe care o emana prin intermediul micului ecran şi care mai dezmorţea apartamentele îngheţate. Încă o mai opresc oamenii pe stradă, iar ea le răspunde tuturor cu răbdare şi politeţe, pentru că de la oameni continuă să-şi ia vitalitatea, aşa cum, pe vremuri, ea era catalizatorul de energie pentru un popor întreg.
Casa Sandei Ţăranu pare un muzeu la scară mică, iar mobilele care îl decorează sunt purtătoarele unor amintiri dragi din viaţa crainicei TV.

Citește: Sobe de teracotă – avantaje și idei

acasa la crainica Sanda Taranu (3)

Detaliile fac diferenţa: Madonna din marmură se potriveşte de minune lângă tabloul lucrat în biscuit (porţelan neglazurat).Pe soba recondiţionată, care funcţionează pe gaz, gazda a aşezat un ansamblu de porţelan reprezentându-i pe cei cinci înţelepţi ai Chinei.

Masa extensibilă din furnir de nuc exotic cu intarsii fine este una dintre piesele de mobilier preferate ale proprietarilor casei.

Draperia înflorată înveseleşte decorul clasic al camerei de odihnă. Piesa de rezistenţă este candelabrul rustic ale cărui braţe sunt sculptate sub forma unor capete de lup.

 

 

Citește: Accesorii care nu trebuie să-ți lipsească din casă

acasa la crainica Sanda Taranu (4)

În anii ’70, doamna Ţăranu a primit de trei ori distincţia pentru cel mai bun prezentator de televiziune. Un admirator i-a trimis o butelcuţă personalizată cu această ocazie pe care o păstrează și acum cu drag.

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Text: Adriana Moscu

Foto: Vlad Stănescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply