Sobe de teracota. Avantaje si idei

0

E frig, vine iarna, așa că unul din primele ganduri este acela către o sobă de teracotă, așa cum avea bunica. duduia focul în ea, era calda mereu, fie ca era sau nu foc în sobă și era o bucurie să auzi lemnele trosnind. bonus, la soba d eteracotă mai era și aroma greu de descris în cuvinte a lemenelor proaspete, care așteptau să intre în sobă și mirosul divin al esențelor de lemn arde în focul din sobă.

Tot farmecul și toată bucuria pe care o aduce o sobă de teracotă se poate reedita în orice casă, pentru că montarea și punerea în funcțiune a unei sobe de teracotă este destul de simplă, relativ ieftină și cu bun randament financiar, în condițiile în care încălzirea cu lemne este cea mai comodă și cea mai ieftină formă de încălzire.

În ceea ce priveșrte teracota, acesta este materialul cel mai comun din care sunt făcute sobele în România. Avantajul este oferit de teracotă este aspectul și creșterea randamentului. În ceea ce privește sobele de teracotă moderne, denumite și premontate sau portabile, care funcționează cu combustibil solid, sunt foarte aspectuoase și au proprietăți de încălzire foarte bune.

Singura problemă pe care aceste sobe de teracotă mobile o poate aduce este sistemul de evacuare al gazelor de ardere, care trebuie făcută fie folosind o hotă electrică, fie un sistem mecanic, clasic de evacuare pe principiul burlanului sau/si al unui coș de zidărie.

Citeste si: Incalzirea cu lemne. Un sistem practic si ecologic

Sistemul simplu, clasic este suficient în condițiile în care aceste sobe de teracotă moderne, mobile sau fixe funcționează pe principiul arderii în adâncime, iar evacuarea gazelor de ardere este indirectă.

Căldură gazelor este preluată de masă ceramică a sobei și se transmite prin radiație în încăpere. Cantitatea căldurii cedată încăperii se poate modifică prin alimentarea cu o cantitate mai mare sau mai mică de combustibil, la care se adaugă și echilibrarea de temperatură pe care o face teracota în sine, care are o foarte bună inerție termică.

Citeste si: Living calduros. Trucuri si sfaturi

Marele avantaj pentru orice sobă de teracotă este faprul că ai la dispoziție numeroase forme și culori, iar soba în sine poate avea orice model și vorba vrei, pentru că se realizează prin îmbinarea plăcilor de teracotă individuale.

Citeste si: 5 trucuri care iti incalzesc casa, fara consum de energie

O sobă de teracotă este un detaliu elegant și inedit în casă și se poate integra în orice fel de decor indiferent de stilul acestuia.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply