Un apartament cu design scandinav si aer tineresc – În camerele cu extindere medie ale unui apartament de bloc, designul de inspirație nordică poate face minuni. Mizează pe un fundal în culori foarte deschise, lemn în nuanțe natur și pete de culoare discrete.
Citeste si Un apartament in stil masculin
Locuința este amplasată în zona semicentrală a Bucureștiului, într-un complex rezidențial nou, alipit șirului de parcuri Tineretului-Lumea Copiilor și foarte aproape de parcul natural urban Delta Văcărești. Cei mai mulți locatari din ansamblu sunt tineri, din generația „millennials“, persoane dinamice, mereu în mișcare, care evită zonele urbane congestionate, iar în interior preferă spațiile deschise și minimaliste, lipsite de aglomerări inutile.

De amenajarea acestui apartament cu două dormitoare s-au ocupat arhitecții Bogdan Ciocodeică, Diana Roșu, Attila Kim și Alex Szuz. Conceptul de amenajare ales este inspirat de stilul scandinav, dominat de folosirea lemnului, a suprafețelor albe și în culori foarte deschise, în contrast bine dozat cu nuanțe mai tonice. Sunt preferate liniile simple și curate și încărcarea minimală a spațiului cu piese de mobilier, fără a compromite însă nivelul de confort și intimitate. Spațiul locuit cuprinde un living generos, un dormitor, o cameră-birou, care poate fi transformată în cameră pentru copil, o bucătărie închisă, vestibul, hol și două băi.

În amenajarea spațiului locuit s-a urmărit includerea unui număr semnificativ de obiecte de design moderne în limitele unui buget rezonabil. Alegerea lor a fost corelată cu compunerea unui cadru elegant, primitor și expresiv, totodată versatil și funcțional. Selecția unor produse decorative de design scandinav confirmă și accentuează conceptul ales de arhitecți. Albul, alături de nuanțele estompate de gri-deschis, negru, cele tonice de bleu și verde sau galbenul cald creează o cromatică plăcută cu inspirație din natură, ce alimentează sentimentul de confort și intimitate.

Livingului i s-a acordat cea mai mare atenție, deoarece este locul cel mai căutat, în care viitorii proprietari se vor destinde la revenirea acasă și vor petrece momente memorabile în familie sau cu prietenii. Acesta cuprinde o zonă de conversație în jurul canapelei și un loc de luat masa. Pe
o latură a sa, livingul comunică, printr-un hol mic, cu cele două dormitoare. În dreptul acestui hol, arhitecții au ales să separe zona de zi de cea de noapte printr-o bibliotecă din lemn alb, cu accente natur, suplă și luminoasă. Caloriferul a fost integrat în mobilierul cu bibliotecă, lăsând fante necesare pentru disiparea căldurii. Biblioteca de deasupra caloriferului se continuă vizual cu biblioteca cu rol de perete despărțitor, ce maschează elegant trecerea spre dormitoare.
Citeste si Descoperă un apartament în stil clasic


Foto: Sorin Iacob
Dormitorul matrimonial are un cadru general care emană multă căldură, grație plăcilor lemnoase cu care sunt placate porțiuni din pereți și de pe tavan. Foarte inspirată a fost acoperirea unei benzi de tavan, până la fereastră, cu plăci lemnoase în culori deschise. Astfel, zona patului matrimonial se detașează clar de restul încăperii, ca un separeu intim, asemănătoare întru câtva cu o amenajare dintr-o mansardă.
Lemnul joacă un rol important în decor, combinându-se perfect cu albul și cu griul de la pereți și cadrele ușilor și ale ferestrelor. Pe lângă tavan, ansamblul coerent compus din pat și noptierele-banchetă pune în valoare frumusețea naturală a acestui material.

Al doilea dormitor este amenajat acum ca un birou, dar este pregătit oricând pentru a fi transformat, cu mici intervenții, în cameră pentru copii. Acest spațiu versatil a fost compus într-un mod creativ. Pe o latură e plasată canapeaua încadrată de un panou din tablă expandată, cu rol decorativ și funcțional, care poate servi ca suport pentru tablouri și ghivece cu flori. Pe cealaltă latură a fost creată o zonă de lucru cu birou și spații de depozitare. Spațiile de depozitare nu domină încăperea, iar ansamblul în care sunt integrate conține un perete care delimitează parțial spațiul de lucru de restul încăperii. Astfel, zona de lucru și cea de destindere din încăpere sunt bine detașate pe fondul unei amenajări coerente.

În bucătăria dreptunghiulară închisă este pus în valoare fiecare centimetru pătrat. Rafturile deschise sunt „sarea și piperul“ acestui loc – permit o organizare eficientă, o depozitare comodă și o încadrare practică a mesei pliabile. Frigiderul e plasat în nișa de lângă ușă, pentru a elibera frontul de lucru cu un blat suficient de lung. Pe un fundal cu mult alb s-au dispus mici accente de culoare ale mobilierului, care adaugă farmec fără să încarce prea mult ambientul.

Citeste si De la apartament la casă. De ce vei avea nevoie când te muți de la bloc
Articol preluat din revista Casa Lux, nr 10/2016
Text: Lucian Dobraca, Foto: Sorin Iacob