Tunde iarba cu roboti de gazon

0

Tunde iarba cu roboți de gazon – Tunderea ierbii este necesară atât pentru un aspect îngrijit și atrăgător al gazonului, cât și pentru dezvoltarea unui covor vegetal sănătos și rezistent. Prin tunderea regulată se formează rădăcini puternice ale ierbii și lăstari deși, iar gazonul devine compact.

roboti de gazon
Robotul de gazon Indego. Foto: Bosch

Specialiștii recomandă tăierea ierbii la intervale de 7-10 zile, pentru ca iarba să nu depășească niciodată înălțimea de 10 cm și să se îngălbenească. 3-5 cm ar fi înălțimea ideală pentru un gazon utilizat intens și cca 1-3 cm pentru unul strict ornamental. În perioadele caniculare ar fi bine însă să menținem iarba la o înălțime de cca 5 cm, care asigură umbra și umiditatea necesare solului. Cu ce am putea tunde iarba în jurul casei pentru a obține un gazon ca la carte?

În ultima vreme sunt din ce în ce mai des propuse soluții tot mai comode pentru tunderea gazonului. Așa sunt roboții de gazon, care se „plimbă“ singuri pe peluze, își stabilesc traseele și ritmul (pe baza unor sisteme de navigare și a setărilor noastre), nu trec de mai multe ori prin același loc și știu să revină la punctul de încărcare (andocare) atunci când bateria dă semne de oboseală. La robotii de gazon, senzorii detectează obstacolele şi determină ocolirea acestora pentru a continua tăierea pe ruta calculată. De asemenea, modul de tăiere în linii paralele variază direcţia liniilor la fiecare etapă de tăiere pentru a evita solicitarea excesivă a gazonului.

roboti de gazon
Automower Husqvarna 230 ACX. Foto: Husqvarna Pădure și Grădină

Iarba tăiată este distribuită uniform, asigurând un bun efect de mulcire şi un gazon sănătos. Aparatele funcționează cu un consum minim de energie electrică și produc mai puțin zgomot și poluare decât mașinile standard de tuns iarba. Modelele avansate de roboti de gazon pot îngriji chiar și suprafețe de peste 1.000 mp, iar intervențiile de întreținere sunt minime. Dotează-te cu un robot de gazon și îngrijirea peluzei va fi o plăcere!

roboti de gazon
Modelul Viking MI 632. Foto: Andreas Stihl

Articol preluat din revista Casa Lux – nr. 6/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply