Nu sunt niciodată prea multe articolele care vorbest despre (re)cucerirea spațiului din casă. Mereu este nevoie de mai mult spațiu, așa că mai multe idei înseamnă mai multe soluții pentru că fiecare casă are problemele și tipicul ei, iar o idee în plus este o soluție în plus.
Este o adevărată artă să pui în casă tot ceea ce-ți dorești, tot ceea ce îți trebuie fără a sufoca și fără a bloca spațiul. Există soluții pentru fiecare situație, iar trucurile inteligente despre care o să vorbim mai jos sunt o dovadă.
Mergi pe soluții mimimaliste, ca principiu și combină elementele de decor. O casă este frumosă pentru că celor care locuiesc în casă le plac obiectele din casa lor. Pare teorie, dar aceasta este realitatea. Dacă ai un scaun vechi, frumos, dacă ai un corp de bibliotecă modern, sau o canapea pe care o iubești organziează decorul din camera în care acestea se află, în așa fel înct acestea să fie piesele de rezistență. Decorul se va organiza aproape singur în modul ideal. Varietatea de elemente vizuale este secretul unei amenajari plăcute elegante și frumoase, dar și o soluție bună pentru a face economie de spațiu.
Vopseaua albă. Este una dintre soluțiile inteligente pentru recuperarea și punerea în valoare a spațiului din casă. O alternativă practică pot fi nuanțele de gri perlat, cu tentă strălucitoare și toate nuanțele pastelate. Cu toate acestea nimic nu pune în evidență piesele de mobilier mai bine decât o poate face o vopsea albă mată sau strălucitoare (în funcție de câtă lumină este în cameră).
O zona pentru fiecare activitate. Este unul din cele mai bune și mai plăcute trucuri inteligente. Nu este nevoie să folosești piese mari, nu este nevoie să aglomerezi, dar poti crea un colț pentru fiecare activitate din casă. Sfatul specialiștilor este sa nu te cramponezi de locul din casă în care organizezi un spațiu anume. Nu te oprește nimeni să amenajezi un bar în hol, un colț de lectură în dormitor, un birou pentru lucrul de acasă într-o debara sau pe hol, sau un loc pentru stat la taclale (și loc de luat masa) în bucătărie.
Covoarele au un rol special și pot face spațiul să pară mai mare, pot delimita zone, pot defini și personaliza o cameră. Alege mereu covoare monumentale, covoare cu personalitate, cu stil și fereste-te de piesle moderne pe care le găsești prin magazine. Caută mai bine în cosignații, în târguri și prin casele bunicilor. Covoarele vechi au un farmec inegalabil și dau un aer magic locului.
Regula celor trei piese. Este un alt truc bun care poate scoate orice cameră sau colț de cameră din anomimat și-l poate personaliza. Strategia este să folosești cel puțin trei piese, dar nu mai mult de cinci pentru a delimita o zona de activitate din casă. Numerele impare sunt ideale. De exemplu o canapea, un fotoliu si o masa, pentru locul social din camera de zi, patul și noptierele sau o noptieră, patul și o consolă, sau o canapea, două fotolii, o masa și un otoman…
Fololosește spațiul complet. Pare un îndemn redundant, nu? Ei bine nu-i. De exemplu alege pentru masa din bucatarie taburete, nu scaune cu spatar. Cand nu sunt utilizate vor sta perfect unele peste altele sau, mai bine sub masă. Tot asa otomanul din camera de zi poate să fie, după nevoie masă, scaun sau taburet pentru picioare, iar cand nu este utilizat trebuie să încapă perfect sub masa.
Decorează cu stil pereții. Pereții nedecorați dezechilibrează spațiul. Decorați vor umple locul, vor atrage privirea, vor îmbrăca și vor personaliza camera.
Selectează mobilier, care servește unor scopuri multiple. Cu foarte mici excepții fiecare piesă de mobilier trebuie să aibă cel puțin două funcții. Canapeaua extensibilă, otomanul, masă sau scaun, masa din camera de zi, birou de lucru pentru acasă și loc de luat masa….