Trei sfaturi pentru plantele din casa, iarna

0

Aparent plantele din casă nu simt variațiile de temperatură de afară, nici succesiunea anotimpurilor, așa cum se întâmplă cu plantele care stau afară. În fapt plantele din casă sunt influențate de schimbările de temperatură și de mediul exterior.

Trei sfaturi pentru plantele din casă, iarna (2)

Elementele care influențează în cea mai mare măsură plantele din casă, iarna sunt lumina și umezeala din aer. Iarna lumina de care beneficiază plantele din casă este mult mai puțină, unghiul sub care cad razele soarelui, diferit, iar aerul din interior foarte uscat. În plus, chiar dacă au condiții constante de temperatură, chiar dacă primesc lumină și apă, în lunile de iarnă, ritmul de vegetație al majorității plante de apartament încetinește.

Pentru cele mai multe din plantele din casă este necesară reducerea cantității de apă și oprirea fertilizărilor, pentru că acestea trec printr-o perioadă de repaus, chiar dacă aceasta nu este la fel de vizibilă ca a plantelor din exterior.

Află trei sfaturi pentru plantele din casă, pe care trebuie să le aplici în timpul iernii.

1. Variațiile de temperatură. Iarna, oricât de frig este afară o cameră trebuie aerisită, iar asta înseamnă că vei deschide geamul. Noaptea cei mai mulți dintre noi opresc căldura în camerele pe care nu le folosesc – sufragerie, bucătărie. Dacă în aceste camere sunt plante variațiile de temperatură pe care acestea le suportă sunt mari și în intervale scurte de timp. Soluția este să nu ții niciodată plantele în apropierea radiatoarelor, dar nici pe pervazul ferestrelor unde este mult mai rece. Aerisirea indirectă și menținerea unei temperaturi constante cu variați de +/- 5 grade Celsius este ideală, iar asta se poate face dacă nu vei supraîncălzii camerele în timpul zilei, iar noaptea vei lăsa ușa deschisă pentru ca temperatua să fie cât mai uniformă.

2. Optimizarea mediului. Este esențial să cunoști condițiile optime de care au nevoie plantele de apartament. Una din marile probleme pentru plantele din casă este lipsa umezelii. Sunt mai multe soluții. Un umidificator pentru interior este ideal, iar în lipsa acestuia trebuie să pui vase cu apă pe calorifere. O altă soluție este să plasezi ghivecele plantelor în farfurii cu pietriș mărunt, iar în farfuriile plantelor care au nevoie de umezează suplimentară, să pui apă. Pietrișul ține fundul ghiveciului departe de apă, dar prin evaporare planta va avea un mediu umed, confortabil. Cyclamele, azaleele, violete africane, Streptocarpus și Poinsettias au nevoie de acest gen de tratament. Yucca, ficusul și Aspidistra se simt bine în camere mai răcoroase și trebuie bine udate chiar și iarna.

3. Praful. Deși invizibil acesta este unul din marii inamici ai plantelor din casă. Afară, vântul, roua, ploaia curăța natural frunzele plantelor. Toate acestea lipsesc în casă, iar curațarea frunzelor trebuie să fie o preocupare pentru că menține sănătatea plantelor din casă și le susține rolul de purificator al aerului. Poți șterge frunzele cu o cârpă moale, puțin umezită sau cu o perie fină în cazul celor care nu suportă ca frunzele să fie udate. Dușul rămâne cea mai bună soluție și dacă este corect făcut poate fi aplicat și plantelor care nu suporta umezeala în exces, pentru că toate plantele se bucură de o ploaie scurtă. Pentru cele care nu suportă excesul de umezeală le poți face duș stropindu-le lateral cu dușul. Pune ghiveciul în cadă, potrivește apa la temeperatură de circa 22-25 de grade Celsius. Lasă apoi planta să se scurgă sau scutur-o ușor pentru a îndeparta excesul de apă de pe frunze.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply