Cele mai bune sfaturi pentru a îngriji corect trandafirii pitici

3

Trandafirii pitici sunt un soi hibrid de trandafiri (Rosa hybrid) care pastreaza cele mai multe din calitatile trandafirilor nobili si care se preteaza perfect pentru a sta in gradina, in balcoane, dar si in casa.

Trandafirii pitici (2)

Regula generala pentru trandafirii pitici este aceeia ca trebuie pastrati in ghivece, mai mari sau mai mici pentru ca sunt mult mai delicati si mai pretentiosi decat trandafirii de gradina.

Exista mai multe soiuri de trandafiri pitici, fiecare cu particularitatile lor, dar pentru toti trandafirii pitici regulile de ingrijire sunt in linii mari identice.

Ceea ce variaza de la un soi la altul este culoarea, ritmul de productie a florilor si momentul in care infloresc. Toti trandafirii pitici ajung pana la inaltimi maxime de 50-60 de centimetri si au nevoie de ghivece mai inalte, cu gura larga, neaparat cu gaura pentru scurgerea excesului de apa.

Citeste si: Ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

Trandafirii pitici (1)Este foarte important pentru toti trandafirii pitici ca pamantul din ghiveci sa ramana afanat si aerat. Oricum, este necesar ca pamantul in care stau trandafirii pitici sa fie schimbat o data in fiecare an.

Pamantul trebuie sa fie maruntit bine, sa nu exercite presiune pe radacini, si sa fie amestecat cu putin nisip. Fie ca vor sta in gradina, pe terase, in balcoane sau pe pervazul ferestrelor ghivecele cu trandafiri pitici au nevoie de expunere la soare.

Trandafirii pitici au nevoie de cel putin sase ore de soare in fiecare zi.

Daca ghivecele stau in aer liber acestea primesc soare uniform, dar daca stau doar pe pervazul ferestrelor ghiveciul trebuie rotit o data pe saptamana pentru ca tufa sa creasca egal si sa primeasca lumina cat mai uniform.

Primavara ghivecele cu trandafiri pitici pot fi scoase in aer liber daca temperatura depaseste constat 15 grade Celsius, iar toamna trebuie adusi in casa, cel tarziu la finele lui octombrie, sau chiar mai devreme daca temperatura scade sub 15 grade mai multe zile la rand.

Trandafirii pitici (6)Citeste si: De ce iubim trandafirii englezesti

Trandafirii pitici se uda regulat, astfel incat pamantul din ghiveci sa nu fie niciodata uscat de tot. De obicei se uda atunci cand pamantul este uscat la suprafata. Frunzele nu trebuie udate, pentru ca pot sa putrezeasca. Pentru a proteja radacinile de umezeala, in tavita ghiveciului se aseaza un strat de pietris. Poti pune un strat de pietris si in interiorul ghiveciului. Udarea se face numai cu stropitoarea, iar daca ii pastrezi in gradina, ghivecele trebuie asezate in locuri neaparat luminoase, dar ferite de ploaie.

Trandafirii pitici au nevoie de fertilizare in fiecare vara, cu substante bogate in potasiu, la fiecare doua-trei saptamani in perioada in care au flori si boboci. Se folosesc pentru fertilizare numai solutii lichide, in amestec de 1/4 cu apa. Pentru a stimula inflorirea florile trecute trebuie taiate, la fel si frunzele ingalbenite sau uscate. Tufa se poate tunde primavara sau toamna dupa ce inceteaza productia de flori.

Trandafirii pitici sunt feriti de probleme provocate de daunatori, iar cele mai multe din semnele ca nu le merge bine sunt de regula produse din doua cauze: primesc prea multa apa, care nu se dreneaza bine sau nu au suficient soare. Simpla expunere la soare poate vindeca toate problemele.

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

In balcoane si terase, trandafirii pitici pot sta in jardiniere impreuna cu alte flori. Sunt foarte toleranti si suporta compania campanulelor, a stanjeneilor si a petuniilor.

Sursa foto: @mahey/Fotolia/FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Mi se pare destul de inexact articolul. Nu numai ca nu sunt feriti de daunatori si de boli dar sunt chiar mult mai sensibili decat trandafirii obisnuiti. Purici, pata neagra, mucegai, absolut toate se prind de ei. Nu se pot folosi spray-uri insecticide/fungicide pentru ca frunzele se ard…Asta pentru ca toti acesti trandafiri “rosa hybrid” sunt…de unica folosinta, pentru a fi oferiti cadou si ulterior auncati. Daca totusi doriti sa-i pastrati, inflorirea nu va fi spectaculoasa iar frunzele vor fi, in general, bolnave. Rezista iarna afara, intr-un loc mai adapostit, mult mai bine decat in casa unde se imbolnavesc non-stop. Si tineti cont ca in acele mici ghivece de la supermarket nu e doar o planta, ci sunt 3 sau 4, care trebuie separate si plantate individual. Sunt frumosi dar intretinerea lor e un cosmar.

    • Otilia Ignat

      nu te contrazic. dar eu ii am de mai bine de trei ani si nu am probleme cu ei. infloresc non-stop, mai putin in decembrie-martie, cand ii tund complet. adica las efectiv trei ramuri mici pentru fiecare. da. este foarte corect, trebuie despartiti, in ghivecele cumparata sunt mai multi, de tregule vreo trei-patru. culmea este ca problema mea este ca fac foarte multe frumze…. :) stau pe fereastra in bucatarie si au soare aproape toata ziu. de udat ii ud la doua-tre zile, cand e rece si in fiecare zi acum, vara.

    • Perfect adevarat! Foarte.sensibili, necesită multă atentie, tratamente si grija. Nu sunt rezistenți la daunatori si boli. Însă, cu toate acestea, te rasplatesc cu gingașia lor.

Leave A Reply