Tapiseriile vegetale – opere de artă

0

Tapiseriile vegetale

Tapiseriile vegetale, veritabile grădini perene în miniatură, decorează fațadele unor muzee, săli de concerte sau bănci, dar și apartamente sau spații de birouri. Aceste “grădini vegetale” au fost privite la început ca o curiozitate amuzantă, dar între timp au devenit noua vedetă a amenajărilor, fie că e vorba de lucrări realizate în exterior sau interior. Sunt privite ca adevărate opere de artă!

Tapiseriile vegetale sunt creația francezului Patrick Blanc, un botanist specializat în plante subtropicale. După prima sa creație, din 1988, Blanc a căpătat statutul de copil teribil al arhitecturii peisagiste.

Modul de adaptare a plantelor la complexitatea ecosistemului dintr-o pădure tropicală au reprezentat sursa de inspirație pentru crearea zidurilor acoperite cu plante, adevărate opere de artă în care plantele cresc fără nicio urmă de sol, pe un schelet de metal, pe care este atașat un sistem de alimentare cu substanțe nutritive și o pâslă nonbiodegrababilă.

Află Cum poate fi îmbunătățită calitatea aerului din locuința ta

Creațiile lui Blanc au luat pe toată lumea prin surprindere, dar conceptul a început să se extindă din ce în ce mai mult. Mai nou, tapiseriile vegetale dau viață spațiilor impersonale de birouri, decorează pereții cafenelelor sau pe cei ai locuințelor.

Tipuri de plante folosite
Plantele folosite trebuie să aibă rădăcini scurte, să aibă un ciclu de creștere îndelungat și să se mulțumească cu multă lumină artificială. În afară de cerințele de mai sus, tapiseriile vegetale nu au nevoie aproape deloc de îngrijire. Plantele își extrag substanțele nutritive din suportul de pâslă, astfel încât grădina în miniatură se autoîntreține.

Zidurile verzi sunt indicate pentru prevenirea afecțiunilor induse de calitatea proastă a aerului din încăperi.

Tapiseriile vegetale pot fi create oriunde în interior dacă i se asigură lumină artificială.

Vezi cum poți face O perdea din plante de apartament

Articol apărut în revista Casa și grădina
Text: Bogdan Mariniță
Foto: Fotolia/ full moon

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply