Cum ingrijesti sporul casei

0

Sporul casei este una din cele mai iubite plante de la noi. Unul din motive este acela ca exista superstita ca, sporul casei, este una din plantele aducatoare de noroc si… spor in casa.

sporul casei

Sporul casei sau Impatiens walleriana este originara din Africa. Nu stiu daca planta aduce noroc, dar cu siguranta este aducatoare de zambete si bucurie prin frumusetea sa. Sporul casei inveseleste garantat orice loc, fie ca este in casa sau in gradina.

Impatiens are flori neparfumate, mici, numeroase si viu colorate. Planta se dezvolta in tufe de dimensiuni reduse si este foarte usor de ingrijit. Detaliul care face din sporul casei o planta spectaculoasa sunt florile care apar incontinuu, fiind capabila sa infloreasca pe tot parcursul anului.

Citeste si: 4 plante de apartament energizante

Sporul casei face parte din familia Balsamineaceae, care cuprinde peste 800 de specii care cresc in regiuni temperate si tropicale. Numele provine de la nerabdarea cu care isi lasa semintele fructului sa cada la cea mai mica atingere, sporul casei fiind cunoscuta si sub denumirea de Nu-ma-atinge.

Sporul casei este mai degraba o flore decorativa de interior, dar poate fi plantata si in gradini, dupa cum poate sta si in ghivece pe terease, de primavara pana toamna.

Florile sunt alb, rosu, roz, violet, portocaliu sau combinatii intre acestea. Este o planta putin pretentioasa, florile sunt abundente, apar in valuri si rezista multa vreme.

Citeste si: Flori in ghiveci si secretele lor

Planta se simte bine in ghivece mici, are nevoie de un sol care sa se dreneze usor, alcatuit dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si humus. In perioada de crestere, frunzele trebuie taiate ca sa stimuleazi inflorirea continua.

Sporul casei prefera locurile bine aerisite, insorite dar nu trebuie lasata ore in sir in plin soare. Desi rezista atat temperaturilor ridicate cat si celor mai scazute, cel mai bine se simte la temperaturi in jurul a 20 grade Celsius pe timp de vara si in jurul la 15 grade Celsius pe timp de iarna.

Citeste si: Alte 5 sfaturi pentru plantele din casa

Este bine ca pamantul sa fie in permanenta umed, sa nu se usuce complet intre udari, iar pe timp de vara pe flori si frunze sa fie pulverizate cu apa proaspata, dar fara excese.

Pe perioada sezonului cald, cand infloresc abundent, au nevoie de ingrasamant lichid.

Sursa: Wikipedia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply