Simbolurile Craciunului

0

Simbolurile Crăciunului sunt cele mai folosite elemente decorative pentru casă în perioadă Sărbătorilor. Unele din aceste simbolurile Crăciunului au intrat atât de tare în cotidian încât semnificația lor s-a diminuat. Le aducem în actualitate, toate aceste elemente de simbol fiind tot atâtea idei de decor pentru casă.  

christmas-1018117_1920

Bradul este asociat cu sărbătoarea Nașterii Domnului, triunf al vieții asupra morții, veșnic tânăr. Originile împodobirii caselor cu ramuri verzi în prag de iarnă se regăsesc în cadrul multor culturi diferite.Egiptenii își împodobeau casele cu frunze verzi de palmier la sfârșitul lunii decembrie, că simbol al triunfului vieții asupra morții, al fertilității și al noului început.

Romanii își decorau casele cu crengi de brad în timpul saturnaliilor, care aveau lc în decembrie, iar druizii atârnau mere aurii și aprindeau lumânări în stejari pentru a celebra solstițiul de iarnă, că simbol al revenirii la viată și al vieții veșnice și speranței pentru reîntoarcerea primăverii.

În Evul Mediu, sărbătoarea lui Adam și Eva se ținea pe 24 decembrie, iar simbolul ei era un brad împodobit cu mere roșii. Să ne mai intrebăm de unde vine bradul de Crăciun și globurile? Nu ne mai intrebăm!  

Tradiția pomului de Crăciun împodobit așa cum îl facem azi a apărut în Germania secolului al XVI-lea, primele decorațiuni fiind confecționate din hârtie colorată, merele-că simbol al Pomului Raiului și alte obiecte aurite. Primele ornamente de sticlă, strămoșii globulețelor de astăzi erau numite „kluges”, aveau o formă care amintea de mere și aveau menirea de a proteja casă de spiritele rele.

Culorile Crăciunului nu sunt întămplător roșu și verde. Culoarea verde a bradului rămâne aceeași de-a lungul anului. Ea simbolizează speranța veșnică a omenirii. Verdele este culoarea tinereții, a speranței neînvinse, culoarea promițătoare de belșug a naturii. Roșul este simbolul jertfel care vine din partea lui Iisus pentru oameni și este mereu legată de verde că simbol al vieții, dincolo de moarte și al veșniciei speranței.

Sursa foto: pixabay.com/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply