Sfatul designerului – intrebari de la cititori

0

Sfatul designerului – intrebari de la cititori

Cititor: Într-una dintre camere am tavanul înalt şi cu o formă destul de ieşită din comun, cu o pantă care coboară înspre ferestre. Aş dori să îl pun în evidenţă mai mult, cum să procedez? (Ne întreabă Dorina din Comăneşti)

Citește: Greșeli de evitat în amenajarea casei

Proiect realizat de designerul Constantin Alupoaei
Proiect realizat de designerul Constantin Alupoaei

Accentul de culoare ne va dezvălui tavanul

Culoarea originală aplicată nu ajută deloc la percepţia înălţimii şi nu reuşeşte să identifice bine intersecţia suprafeţelor. E plată şi cuminte, fără contraste. Exact aici voiam să ajung: la contraste!

Contraste puternice

Peretele cu panta este grafic şi puternic ca semnal. El va ţipa când intri în casă, „Ia uitaţi aici, ce mândreţe de tavan avem noi!”, dar o va spune doar în cazul în care aplicăm pe el o culoare intensă. Lumina exterioară, ce topea culoarea iniţială, va face să strălucească o culoare puternică. Armonizat la inventarul încăperii, am preferat un roşu-bordo. O pată închisă de culoare sau un tapet cu dungi verticale mari, asta trebuie aplicat pe acest perete! Iar pe lângă culoare mai putem apela la alte ajutoare: mobilierul, decoraţiunile şi corpurile de iluminat.

Citește: Culori la modă în amenajările interioare

O bibliotecă înaltă, amplasată pe peretele de închidere, va sublinia şi mai tare înălţimea atipică. Cărţile amplasate la înălţime vor sublinia ineditul cotei înalte a poliţei. Ramele mari întregesc imaginea de amenajare ideală.

Tot pentru a puncta la înălţime se pot amplasa corpuri de iluminat tip pendul. Culoarea puternică a globului şi firul închis la culoare ajută la crearea unei adevărate scenografii dedicate tavanului. Pe lângă rolul estetic, vor oferi şi unul funcţional, dând senzaţia că tavanul este construit aşa special pentru acest tip de lămpi. Ce spui? Instinctiv, senzaţia de înalt, de gol inexpresiv va fi mult atenuată.

Un alt truc care mai poate fi folosit – amplasarea transversală a unor grinzi. Grinzile sunt false ca rol în structura construcţiei, dar şi ca material. În magazine găsim grinzi foarte uşoare, din polistiren extrudat, cu un aspect foarte apropiat de cel natural.

Citește: Grinzile decorative

La prima vedere, decorul rezultat va fi încadrat în rustic, dar contrastul între suprafeţele folosite şi mobilierul simplu şi elegant pot asigura o atmosferă modernă-contemporană.

Sper ca soluţiile estetice explicate de mine să te ajute să scoţi în evidenţă acest tip interesant de acoperiş. Trebuie, deoarece el este un punct de interes al locuinţei. Frumuseţea spaţiului va veni din însăşi exploatarea atipicului lui. Mult succes!

Articol apărut în revista Casa și grădina

Producție: designerul Constantin Alupoaei – IZZI Design

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply