Culori la modă în amenajările interioare

0

Culori la modă în amenajările interioareCulori la modă în amenajările interioare – Ai nevoie de mai multă inspiraţie la început de an? Special pentru tine am făcut o selecţie cu trendurile de culoare date de unele dintre cele mai mari firme din domeniu. Este timpul pentru o schimbare!

foto: Rolf Benz
foto: Rolf Benz

Culori la modă în amenajările interioare – Marsala – culoare stabilită de Pantone

Este o culoare bogată, intensă, caldă, ce se pretează unui anumit stil. Sfatul nostru ar fi să o foloseşti mai mult ca accent, în obiecte de decor şi textile: perne, cuverturi, covoare, draperii sau în piese de mobilier tapiţate: scaune, fotolii, taburete, canapele.

Pantone reprezintă la nivel mondial, încă din 1962 – anul înfiinţării –,  o autoritate în domeniul culorilor şi a sistemelor de culori, este compania care a impus un standard de reproducere a culorilor speciale. Numele Pantone este în prezent limbajul comun al tuturor designerilor, producătorilor, comercianţilor şi clienţilor de pretutindeni, ce comunică prin…culoare. În fiecare an, Institutul Pantone alege o anumită culoare ca şi “Culoarea Anului/ Color of the Year”, prezumtiv legată/ influenţată de cultura şi evenimentele unei perioade date. Marsala este culoarea anului 2015: “este o nuanţă natural intensă, pământie de vin roşu, care ne îmbogăţeşte minţile, trupurile şi sufletele”. În designul interior poate fi folosită şi ca accent (accesorii, covoare, mobilă tapiţată), dar şi ca nuanţă dominantă (zone mari văruite), din vreme ce avem de-a face cu o culoare elegantă, puternică, strălucitoare şi extrem de caldă şi bogată, asta mai ales datorită roşului maroniu ce-i stă la bază. Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului de Culoare Pantone a afirmat că datorită calităţilor ei, acestei culori îi stă cel mai bine în zona de dining/ bucătărie, ideală fiind pentru blaturi de masă, aparate electrocasnice, textile.

Cirește: Combinaţii de culori îndrăznețe pentru locuința ta

 

foto: Dulux
foto: Dulux

Culori la modă în amenajările interioare – Copper Blush/ Orange – Culoare stabilită de Dulux

Este o culoare caldă ce poate fi folosită într-o sumedenie de combinaţii cromatice interesante, dar recunoaştem că parcă cel mai bine îi stă alături de accente metalice precum auriu, arămiu, cupru şi alamă. Este clar o nuanţă ce va schimba total aspectul unei încăperi.

Dulux este un brand internaţional de vopsele înregistrat AkzoNobel – unul dintre cei mai importanţi producători de vopsele decorative, lacuri şi chimicale de specialitate –, fondat în anul 1931. Copper Blush sau Copper Orange, este culoarea anului 2015 aleasă de Dulux, experţii în culoare inspirându-se de data aceasta din designul modern, actual, ce pune un mare accent pe tonurile metalice, cuprul fiind în prezent unul dintre cele mai folosite finisaje. Este o culoare optimistă, inspirată de căldura frumoaselor nuanţe ale pământului –  întreaga paletă cromatică Dulux pentru 2015 fiind una caldă, ce binedispune – şi înlocuieşte în acelaşi timp cromatica rece a ultimilor ani. Acestei nuanţe de portocaliu – cărămiziu – roz îi şade cel mai bine ca dominantă în câmpul vizual.

Cirește: 6 culori și influențele lor asupra vieții noastre

 

foto: Plascon
foto: Plascon

Culori la modă în amenajările interioare – Tailor Made, culoare Moody Blue – culoare stabilită de Plascon

Este o nuanţă de albastru ce poate fi vedeta unui decor, atat ca şi dominantă, dar şi ca accent de culoare. Este destul de puternică şi îndrăzneaţă, aşa că nu e pe placul tuturor. Pentru un efect deosebit, foloseşte-te de elemente cu finisaje metalice, alăturate unor piese de mobilier din lemn.

Plascon –  fondată în 1889 – este o companie de vopsele, ceruri şi lacuri din Africa de Sud ce se  situează în prezent printre liderii de piaţă pe segmentul acesta. Paleta de culori aleasă de Plascon – pioneri în domeniu – prezentată ca trenduri de culoare pentru 2015, este una cu adevărat specială, luminoasă, caldă, plină de energie şi inspiraţie; prin puterea lor, culorile aduc în vieţile noastre optimism şi curaj. Trendurile Plascon sunt: Urban Glow – inspirat de apusul şi răsăritul soarelui peste un peisaj urban: accente grafice, mix de pasteluri, efecte ombre, tonuri difuze şi tonuri închise; Natural Balance – continuă trendul interioarelor inspirate din natură: tonuri închise de verde organic, efecte de acuarelă, plafoane vopsite, culori luxuriante, accente metalice, interioare liniştite, misterioase, confortabile; Vivid Expression – ne prezintă o lume a abundenţei, a excesului: culori intense, bogate, îndrăzneţe, urme jucăuşe de pensulaţie, contraste puternice, stil artistic, atmosferă veselă; Tailor Made – obiectelor familiare şi materialelor banale, obişnuite li se alătură finisaje deosebite precum metal, marmură şi beton: suprafeţe texturate, obiecte realizate manual, culori plăcute, reconfortante, contrast vizual.

foto: Haymespaint
foto: Haymespaint

Culori la modă în amenajările interioare -Exotic Botanic, culori Dusty Beige, Kendall Rose şi Gunpowder Smoke – Culori stabilite de Haymes

Poate că una dintre cele mai reuşite şi armonioase combinaţii de culori este cea de roz cu gri. Iar dacă mai foloseşti şi câteva tehnici mai deosebite, precum vopsirea pereţilor în degrade/ ombre, atunci rezultatul cu siguranţă va fi unul remarcabil.

Haymes, firma australiană de vopsele şi alte produse de specialitate înfiinţată în 1935, propune pentru 2015 5 trenduri de culoare, pe baza unor cercetări minuţioase ale tendinţelor naţionale şi internaţionale în design şi interioare, interpretate apoi într-o paletă cromatică australiană. Cele 5 teme sunt: Rhythmic Palms – definită de nuanţe de gri şi verde bogate, profunde, saturate; conceptul de inspiraţie din natură este exagerat, pentru un impact vizual puternic, apar motive vegetale şi patternuri supradimensionate; Exotic Botanic – îndeamnă la reconectare cu natura şi explorare a frumuseţilor ei, la intospecţie: nuanţe revigorante, pure, hipnotice de roz, orange, cupru combinate cu griuri deosebite; New Skin – inspirat de procesul natural al uzurii în urma purtării excesive – ca în cazul blugilor: griuri, nuanţe de albastru, pasteluri minerale, interioare simple, stare de relaxare, confort, linişte; Relaxed Replay – influenţat de patternuri psihedelice şi de Miami Beach, explorează spontaneitatea: culori vibrante, intense, stimulante şi optimiste; Raw – trend definit de noţiunea de detoxificare, curăţare, înlăturare a tot ceea ce e inutil şi regăsirea aspectelor importante ale vieţii: mediu relaxant obţinut prin tonuri calde, blânde de marouri, bejuri şi griuri.

foto: Benjamin Moore
foto: Benjamin Moore

Culori la modă în amenajările interioare – Guilford Green – Culoare stabilită de Benjamin Moore

Pentru că e atât de subtilă, dar în acelaşi timp proaspătă şi vioaie, această nuanţă de verde pal poate fi folosită în aproape orice fel de încăpere şi în mai multe combinaţii. Dacă eşti mai îndrăzneţ, îmbină verdele cu nuanţe de cărămiziu, roşu, portocaliu.

Benjamin Moore, compania de vopsele fondată în 1883 şi, un alt lider de piaţă pe acest segment, a ales culoarea anului: Guilford Green. Este o nuanţă neutră de verde pal, naturală, cu irizaţii argintii, ce exprimă optimism şi prospeţime.

Citește: Culoarea defineste stilul casei

Articol apărut în revista Casa și grădina

Text: Alina Borecea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply