Semănături de iarnă, plante timpurii

0

Semănături de iarnă

Semănături de iarnă. Sezonul producerii răsadurilor a început și orice grădinar harnic are acum la fereastră răsadnițe în care încep să încolțească florile și legumele preferate. Ce-ar fi însă să complicăm puțin lucrurile și să mutăm masa de lucru afară? Din semințele puse acum și ținute la rece se vor dezvolta rapid plante rezistente ce vor împodobi în curând grădina.

Poate e greu de crezut că semințele rezistă la temperaturi scăzute, însă semănatul în exterior pe timpul iernii e o tehnică veche, învățată chiar de la mama natură căci, în fond, multe dintre semințe se scutură chiar în această perioadă.

Semănături de iarnă – accesorii necesare

Pentru a porni răsaduri în exterior, ai nevoie de recipiente din plastic transparent, cu capac. Acestea trebuie să aibă pe fund orificii pentru drenaj, iar în capac, găuri pentru ventilație. La început, găurile pentru ventilație trebuie să fie mici, urmând să le lărgești pe măsură ce se încălzește afară.

Citește și Dracila – arbust frumos, dar plin de țepi

Folosește pământ special pentru răsaduri. Dacă nu ai la îndemână, un pământ universal pentru plante de apartament este și el bun. Așază pământul într-un strat de cel puțin 5 cm, deși unul de 10-12 cm ar fi ideal.

Alternativ, pot fi folosite mai multe răsadnițe celulare sau pahare pentru răsaduri adăpostite toate sub o mini-seră.

Semănături de iarnă, alegerea plantelor

Ce plante pot fi însămânțate afară în timpul iernii? Verifică pe ambalaj temperatura minimă necesară pentru germinarea semințelor. Dacă nu găsești această informație, caută expresii precum semințe rezistente la îngheț, îngheață semințele, ține semințele la frigider, se însămânțează toamna sau primăvara devreme, planta se însămânțează singură.

Printre plantele care pot fi însămânțate iarna afară se numără: echinaceea, mușețelul, gălbenelele, crăițele, garofițele, salvia, anasonul, rucola, sflecla, broccoli, varza, morcovii, mărarul, coriandrul, andivele, Ageratum, Centaurea, Celosia, Cosmos, Datura, Gaillardia.

Citește și Fructe din grădină: bomboane de ciocolată umplute cu prune uscate

Semănături de iarnă, cum procedăm

Pune pământul în recipient si udă-l bine, apoi lasă apa să se scurgă. Seamănă semințele – nu foarte rar, căci vei mai pierde dintre răsaduri, dar nici foarte des, căci riscă să se îmbolnăvească -, apoi, dacă este necesar, acoperă-le cu un strat fin de pământ. Pune capacul.

Etichetează recipientele cu data și soiul semănat. Etichetarea te va ajuta să ții un jurnal al grădinarului corect și să știi unde să transplantezi răsadurile în grădină atunci când vremea îți permite.

Scoate recipiente-le afară, într-un loc în care nu vor fi deranjate întreaga iarnă, precum o masă de picnic sau o bancă. Tot ce a mai rămas acum e să aștepți.

Când plăntuțele au început să încolțească, verifică umezeala din interiorul recipientului. Alege o zi în care temperaturile sunt peste 0°C, desfă capacul recipientului și dacă pământul e uscat, adaugă apă (surplusul se va scurge prin orificiile de drenaj).

Când vremea s-a încălzit suficient (temperaturile nu mai coboară sub 0°C nici pe timpul nopții), poți muta răsadurile în grădină.

Citește și 5 flori de primăvară îți transformă grădina în rai

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply