Dracila – arbust frumos, dar plin de țepi

0

dracila

Dacă te plimbi zilele astea pe lângă grădini sau prin parcuri și vezi o tufă maiestoasă, de un roșu aprins, garnisită cu bobițe portocalii, cu siguranță că este o dracila. Îngrijită corespunzător, planta crește foarte frumos, atrăgând toate privirile, însă dacă te apropii de ea vei descoperi că e plină de spini. Acest lucru reprezintă un dezavantaj atunci când trebuie să o îngrijești, însă un mare avantaj, căci poate fi folosită ca barieră naturală în jurul grădinilor.

Deşi întâlnită mai mult pe la marginea pădurilor, dracila (Berberis vulgaris, thunbergii și alte specii) este folosită adesea şi ca plantă ornamentală datorită aspectului său deosebit, cu un foliaj frumos și un nor de flori galbene primăvara urmate de o recoltă bogată de fructe mici, roșii sau portocalii, foarte decorative. Dacă vrei să te fereşti de intruşi şi în acelaşi timp să nu strici cu nimic aspectul grădinii, foloseşte-te de acest arbust foarte compact şi plini de spini. Ai de ales între mai multe soiuri, cu frunze caduce sau persistente.

Citește și Althaea – cele mai bune sfaturi de îngrijire

Dracila face parte din categoria arbuștilor de dimensiuni mari și, în funcție de soiul ales, poate ajunge și la 5 metri înălțime și diametru la maturitate, de aceea e foarte important ca atunci când o cumperi să te interesezi de dimensiunile pe care le poate atinge. În felul acesta îi poți rezerva locul perfect în grădină. În general, are nevoie de un loc însorit şi de un sol relativ umed şi bine drenat, însă drăcila este o plantă rezistentă și crește bine aproape oriunde.

Dracila, bună pentru garduri vii!

Dracila e o alegere bună pentru aranjamentele cu plante parfumate datorită florilor cu o aromă delicată. Acest arbust merge bine, de asemenea, în orice tip de grădină ca fundal pentru alte plante, ca gard viu sau în mod delimitativ, spre exemplu pentru a separa grădina de flori de cea de zarzavat. Drăcila trebuie tunsă din când în când pentru a păstra forma, însă nu suportă bine tăierile, de aceea, și atunci când este folosită cu rol de gard viu, se lasă să crească în voie, lăsându-i un aspect mai natural. De asemenea, dacă este tunsă foarte puternic, nu mai înflorește și, evident, nu mai face fructe.

Citește și Sfaturi pentru grădina de legume

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply