Legrand, specialistul in instalatii electrice de la cele mai simple pana la cele de casa inteligenta, va aminteste care sunt principiile de baza in realizarea instalatiei electrice intr-o locuinta si mai ales normele in vigoare ce trebuiesc respectate cu strictete!
Indiferent daca ai de-a face cu o locuinta noua sau o locuinta in renovare, instalatia electrica trebuie sa respecte normativele in vigoare cu privire la proiectarea si instalatiilor electrice de joasa tensiune respectiv normativul I7. Pentru linistea si securitatea ta, este necesar sa iti asiguri o instalatie electrica in conformitate cu normele in vigoare si acesta nu o poti face decat apeland bineinteles la un specialist.
Protectie prin impamantare:
E necesar ca orice locuinta sa aiba un circuit de impanatare, atentie la cum se realizeaza aceasta – de exemplu este necesar ca toate prizele sa aiba contact de protectie de impamantare!
Un numar maxim de lampi sau prize pe un singur circuit
Norma impune un numar maxim de lampi pe un singur circuit (maxim 10) respectiv un numar maxim de prize de 16A (maxim 10).
Coreleaza tabloul electric cu sectiunea conductoarelor
Trebuie sa stii ca este impusa o anumita sectiune a conductoarelor pentru instalatia electrica: pentru circuitele de prize, pentru circuitele de lumina si pentru alte circuite speciale (aer conditionat, hota, cuptor electric).
Atentie aceste sectiuni ale conductoarelor din pereti se coreleaza cu sigurantele automate din tabloul electric. Nu trebuie marit calibrul acestora in mod artificial! Atragem atentia ca daca conectati un echipament, o masina de spalat de exemplu, care necesita un curent prea mare pentru conductori, se leaga prin fire sau cabluri prea subtiri, acestea se incalzesc si apoi se topesc. Pot deveni incandescente sau pot da nastere la scurtcircuite.
Protectia persoanelor si a bunurilor
Suplimentar pentru siguranta ta, Legrand recomanda utilizarea protectiei diferentiale, cu sensibilitatae mare (30mA) ce asigura intreruperea circuitului de alimentare in cazul aparitiei unui defect de izolatie sau atingere accidentala directa a aparatelor aflate sub tensiune.
Siguranta in toate spatiile casei: bai, bucatarii, terase
Pentru bai si medii umede sunt conditii mult mai restrictive in ceea ce priveste montarea apartajului si echipamentelor electrice precum si caracteristicile materialelor din care este realizat. Tot pentru aceste medii sunt impuse conditii stricte in ceea ce priveste realizarea legaturilor de impamantare pentru toate aparatele din aceste spatii speciale. Legrand va pune la dispozitie game special dezvoltate ce va vor garanta siguranta dar va vor oferi si functionalitatile dorite in orice colt al casei.
Rezerva din tabloul electric
Un alt element important care mai ales in ultima perioada poate fi neglijat datorita tendintei de face cat mai multa economie este rezerva din tabloul electric – este indicat sa existe o rezerva in tabloul electric de 20% – adica loc suplimentar pentru extinderi viitoare ale instalatiei dumneavoastra (noi consumatori electrici, o extindere a instalatiei electrice).
Inainte de orice interventie in instalatia electrica, chiar pentru a schimba un bec, intrerupeti curentul de la tablou electric!
Articol EXCLUSIV ONLINE
Sursa si foto: Legrand
Discussion1 Comment
Ehe..mai sint si alte reguli da’ nu prea se mai respecta in ziua de azi. In camerele cu pina la 20mp se monteaza MAXIMUM doua prize (una chiar sub intrerupator iar cealta in spatele usii aflate in pozitia deschisa) iar in camerele care depasesc 20mp se pot monta MAXIM 3 prize (Primele doua in locurile specificate anterior iar ce-a de-a treia fie linga cea de-a doua usa a sufrageriei – apartamente nedecomandate – fie in locul prevazut pentru televizor).In bucatarie de asemenea se pot monta MAXIM trei prize, una in dreptul locului de luat masa, una in dreptul blatului de lucru iar una in locul prevazut pentru frigider. Daca cumva apartamentul are locul prevazut pentru frigider pe hol, atunci in bucatarie se vor monta MAXIM doua prize iar ce-a de-a treia se va monta pe hol. sub intrerupatorul pentru bucatarie, adica in locul prevazut pentru frigider. In bai nu se monteaza prize, dar se prevede o priza pe hol, linga usa de la baie, pentru masina de spalat.
Prizele se monteaza la inaltime de 20-30 cm de pardoseala in camerele de locuit si la 120cm de pardosela cele prevazute in bucatarii sau pe holuri (prizele speciale de linga bucatarie si de linga baie, cele prevazute pentru frigider si masina de spalat). Pe vremuri doar prizele din bucatarie si cele de pe hol (prevazute pentru masina de spalat si eventual frigider) erau prevazute cu impamintare, dar in ziua de azi este recomandabil sa le prevedem pe toate cu impamintare.
Intrerupatoarele se monteaza la 20-30 cm distanta laterala fata de tocul usii corespunzatoare incaperii deservite de respectivul intrerupator si la 150cm inaltime fata de pardoseala, FARA EXCEPTII. In bucatarii si bai nu se prevad intrerupatoare, acestea insa se prevad pe hol linga usa de baie, respectiv bucatarie cu respectarea cotelor mentionate anterior.
Dozele de derivatie se monteza la 20-30 cm inaltime fata de pardoseala sau cu 20-30 cm, sub nivelul tavanului in functie de tipul instalatiei electrice (prin pardoseala, prin partea superioara a peretilor, mixta, etc) iar traseele electrice (tevile prin care trec conductorii electrici) se monteaza pe pereti NUMAI SI NUMAI orizontal sau vertical, nu se duc trasee oblice. Aceasta regula s-a instituit pentru ca oricine, vazind pozitionarile intrerupatoarelor/prizelor/dozelor de derivatie sa intuiasca usor pe unde trec trasele electrice si sa evite baterea cuielor, datul gaurilor pe liniile imaginare, orizontale sau veritcale care unesc intre ele prizele sau intrerupatoarele si dozele. Este mult mai usor sa faci instalatia electrica conform normelor decit sa fii nevoit sa folosesti ulterior un scanner din acelea de pereti, aparat foarte scump si dificil de folosit de catre nespecialisti.
Tineti cont ca pe vremea cind s-au facut cele mai multe blocuri in tara la noi asemenea aparate nici nu existau. De aceea normele trebuiau respectate la singe. Nu e deloc o idee rea sa le respectam intocmai si in zilele noastre chiar daca executam instalatii mai moderne. Conductor de cupru mai gros (dimensionat pentru consum mai mare), impamintare la toate prizele, prize, intrerupatoare si tablouri electrice moderne…etc, dar pozitionarile acestora trebuiesc facute tot dupa normative.
In cazul traseelor duse pe tavane sau pardoseli, acestea pot fi duse pe orice directie atita timp cit sint duse in linie dreapta, nu este necesara respectarea vreunei conditii de perpendicularitate sau paralelism cu peretii. Asta din doua motive….o data ca un traseu dus pe tavan sau pe pardoseala este din start ORIZONTAL, si apoi nu prea bate nimeni cuie sau da gauri in pardoseala sau tavan. Si nu in ultmul rind toata instalatia electrica se prevede doar pe peretii INTERIORI ai imobilului, pe peretii exteriori nu este permisa prevederea nici unui element de instalatie electrica. Nu sint permise, prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat, doze de derivatie, trasee electrice, etc.